Statele Unite au avertizat luni China că va suporta consecinţe dacă va ajuta Rusia să evite sancţiunile internaţionale care i-au fost impuse în urma invadării Ucrainei, transmite CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Oficiali americani, al căror nume nu a fost făcut public, au declarat pentru mai multe instituţii de presă că China şi-a exprimat disponibilitatea de a oferi asistenţă militară Rusiei.

Ministerul chinez de Externe a acuzat SUA că răspândesc dezinformare. Rusia a negat că a cerut Beijingului ajutor militar.

Schimburile de replici au avut loc înainte ca oficialii americani şi chinezi să se întâlnească la Roma.

Presa, citând oficiali de la Washington, a relatat că Rusia a cerut în ultimele zile Chinei în mod special echipamente militare, inclusiv drone.

Luni, SUA i-au avertizat pe aliaţii săi că China a sugerat că este deschisă oferirii de sprijin militar şi economic, potrivit relatărilor presei.

Informaţia a venit în momentul în care consilierul american pentru securitate naţională, Jake Sullivan, s-a întâlnit cu principalul diplomat al Chinei, Yang Jiechi, pentru discuţii la Roma.

”Domnul Sullivan a ridicat o serie de probleme în relaţiile SUA-China, cu discuţii substanţiale despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Au subliniat, de asemenea, importanţa menţinerii unor linii deschise de comunicare între Statele Unite şi China”, se arată într-o relatare a întâlnirii.

Într-un interviu acordat anterior CNN, Sullivan a spus că SUA ”i-au comunicat direct, în privat, Beijingului că vor exista consecinţe în cazul eforturile de evitare a sancţiunilor aplicate pe scară largă sau pentru sprijinirea Rusiei pentru a le respinge. Nu vom permite ca acest lucru să meargă mai departe şi să permitem să existe un colac de salvare pentru Rusia din aceste sancţiuni economice din orice ţară, oriunde în lume”, a spus Sullivan.

Acesta a adăugat că, deşi SUA credeau că China era conştientă de faptul că liderul rus Vladimir Putin ”planifică ceva” înainte să se întâmple invazia, Beijingul ”s-ar putea să nu fi înţeles toată amploarea acesteia”.

Acţiunea militară a Rusiei este acum în a treia săptămână şi a îngrozit o mare parte din lume

”Pentru că este foarte posibil ca Putin să-i fi minţit în acelaşi mod în care i-a minţit pe europeni şi pe alţii”, a spus Sullivan.

Ca răspuns, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing, Zhao Lijian, a declarat că SUA ”au răspândit dezinformare care vizează China în problema Ucrainei, cu rea intenţie”.

Întrebat dacă ar putea clarifica dacă China a primit o cerere de ajutor militar din partea Rusiei, Zhao a spus că aceasta este ”o ştire falsă”, dar nu a negat-o direct.

El a adăugat că poziţia Chinei a fost întotdeauna consecventă şi că China joacă un rol constructiv în promovarea discuţiilor.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Putin, Dmitri Peskov, a declarat că informaţiile că Rusia a cerut Chinei asistenţă militară nu sunt adevărate.

"Rusia are propriul potenţial independent de a continua operaţiunea. După cum am spus, aceasta decurge conform planului şi va fi finalizată la timp şi în totalitate", a spus el.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat că SUA şi-au exprimat îngrijorarea delegaţiei chineze ”direct şi foarte clar”.

China s-a abţinut până acum să condamne Rusia pentru invazie şi a spus că ”preocupările legitime de securitate” ale Moscovei ar trebui luate în serios.

Când Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a votat pentru a condamna invazia Rusiei la începutul acestei luni, China a fost una dintre cele 35 de ţări care s-au abţinut.

Dar Beijingul şi-a exprimat în acelaşi timp ”sprijinul neclintit” pentru suveranitatea Ucrainei. De asemenea, a cerut pace şi a spus că este gata să contribuie la încheierea războiului prin diplomaţie.

Mai multe ţări au cerut Chinei să facă mai mult pentru a opri invazia Rusiei.

UE şi SUA ajută Ucraina, China ajută Rusia; dacă aşa stau lucrurile, atunci este o delimitare care va face războiul din Ucraina unul şi mai important.

Casa Albă a decis să-şi facă publică afirmaţia în timp ce principalul consilier pentru securitate al preşedintelui Biden urma să se întâlnească cu cel mai înalt diplomat al Chinei. Pare a fi o mişcare tactică, de a pune presiune asupra Chinei; probabil pentru a confirma sau a infirma.

Scopul mai important ar putea fi să încerce să-l determine pe Xi Jinping să cântărească avantajele şi dezavantajele poziţiei sale actuale faţă de a ceea ce a numit săptămâna trecută o relaţie ”solidă” cu Moscova.

În urmă cu doar câteva săptămâni, la deschiderea Jocurilor Olimpice de iarnă la Beijing, preşedinţii Xi şi Putin au declarat o nouă alianţă care nu aare ”limită”.

Ajutorul militar ar putea, în mod clar, să facă parte din această alianţă. Dar în zilele de după invazia Rusiei, China a condamnat Marea Britanie, SUA şi alte ţări pentru că au dat arme armatei Ucrainei, spunând că adaugă ”combustibil în foc”. Dacă evaluarea informaţiilor americane este corectă şi Beijingul va da curs acestei cereri, atunci şi ei ar ”adăuga combustibil”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.