Ambasadorul SUA la ONU, Nikki Haley, a avertizat luni Rusia că a încălcat „teritoriul suveran al Ucrainei” şi a făcut apel la Moscova să reducă tesniunile cauzate de acţiunea sa „arogantă”, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Haley a declarat că a vorbit luni cu preşedintele Donald Trump şi cu secretarul de Stat Mike Pompeo, iar comunicatul reflectă „îngrijorările de la cel mai înalt nivel”. „După cum preşedintele Trump a spus în mai multe rânduri, Statele Unite ar dori o relaţie normală cu Rusia. Dar acţiunile ilegale ca aceasta continuă să facă acest lucru imposibil”, a declarat Haley. „Statele Unite vor menţine sancţiunile legate de Crimeea impuse Rusiei. Alte escaladări ale Rusiei de acest tip vor face lucrurile mai rele. Vor submina poziţia Rusiei în lume şi vor înrăutăţi relaţiile Rusiei cu SUA şi multe alte ţări”, a adăugat ea.

Ambasadorul adjunct al Rusiei la ONU, Dmitry Polyanskiy, a acuzat Ucraina că a plănuit incidentul şi a sugerat că a făcut acest lucru pentru că popularitatea preşedintelui Petro Poroşenko este scăzută înaintea alegerilor de anul viitor. „Cum îşi poate menţine puterea în aceste circumstanţe? Este clar – organizează provocări şi din nou acuză Rusia de tot, îşi creşte popularitatea şi se portretizează ca salvatorul naţiunii”, a declarat Polyanskiy. „Totul are loc pentru a anula alegerile în ciuda tuturor asigurărilor din partea lui Poroşenko că nu acesta este cazul”, a adăugat el.

Şeful afacerilor politice al ONU, Rosemary DiCarlo, a declarat că nu poate fi verificat de Consiliul de Securitate tot ce s-a întâmplat, dar a afirmat că acest lucru ameninţă situaţia din şi în jurul Ucrainei. „Facem apel către Federaţia Rusă şi Ucraina să se abţină de la noi acţiuni sau retorică şi le amintim că este nevoie să se controleze acest incident pentru a preveni o escaladare serioasă care ar putea avea consecinţe neprevăzute”, a declarat ea.

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a acuzat, luni, Ucraina că foloseşte ”metode periculoase” în Strâmtoarea Kerci, la o zi după un incident armat fără precedent în urma căruia Marina rusă a capturat trei nave ucrainene. Navele - două vedete blindate, Berdiansk şi Nikopol, şi remorcherul Iani Kapu - încercau să intre din Marea Neagră în Strâmtoarea Kerci, care desparte Crimeea de Rusia şi marchează accesul în Marea Azov. Din totalul de 23 de militari de la bord, şase au fost răniţi, dintre care doi grav, potrivit armatei ucrainene.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.