SUA plănuiesc să îşi intensifice prezenţa în regiunea Arctică pentru a controla „comportamentul agresiv” al Rusiei şi Chinei în regiunea bogată în resurse, a informat Secretarul de Stat Mike Pompeo, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Regiunea a devenit o arenă pentru putere globală şi competiţie”, din cauza rezervelor de petrol, gaze, minerale şi peşte, a precizat Pompeo într-un discurs în nordul Finlandei.
 
„Doar pentru că regiunea Arctică este un loc sălbatic nu înseamnă că ar trebui să fie un loc fără legi”, a afirmat el.
 
Vorbind chiar înaintea unei întâlniri a Consiliului Arctic, Pompeo a atacat Beijingul şi Moscova.
 
„Comportamentul agresiv al Chinei din alte zone ne informează cu privire la cum va trata Arcticul”, a declarat el.
 
El a avertizat cu privire la scenarii în care anumite naţiuni sunt copleşite de datorii şi corupţie, de investiţii de slabă calitate, militarizare şi o exploatare necontrolată a resurselor naturale, toate acestea fiind posibile efecte ale influenţei tot mai mari a Chinei.
 
„Dorim ca Oceanul Arctic să se transforme într-o nouă situaţie precum cea de la Marea Chinei de Sud, cu militarizare şi pretinderi de teritoriu?”, a afirmat Pompeo.
 
SUA şi Rusia sunt membri ai Consiliului Arctic în timp ce China are statut doar de observator.
 
Notând că cel mai nordic punct al Chinei se află la 1.450 de kilometri distanţă de regiunea Arctică, Pompeo a criticat încercările Beijingului de a se portretiza ca un stat „aproape arctic”.
 
„Există doar State Arctice şi State Non-Arctice. Nu există o a treia categorie”, a afirmat Pompeo.
 
Beijingul a investit masiv în regiune – aproape 90 de miliarde de dolari între 2012 şi 2017 - şi intenţionează să beneficieze de avantajele oferite de Ruta Mării de Nord.
 
Gao Feng, reprezentantul special al Chinei pentru afacerile Arctice, a reacţionat: „A spus că este o competiţie a puterilor. Ok, competiţie? Haideţi să vedem cine poate aduce mai mulţi prieteni”.
 
În discursul său, Pompeo a denunţat şi „acţiunile provocatoare” ale Rusiei, acuzând Moscova că doreşte să remilitarizeze regiunea.
 
„Rusia lasă deja urme în forma bocancilor militari”, a declarat el.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.