Statele Unite au avertizat duminică în legătură cu "consecinţele catastrofale" în cazul în care Moscova ar folosi arme nucleare în Ucraina, după ce ministrul rus de externe a declarat că regiunile care organizează referendumuri criticate pe scară largă ar beneficia de protecţie totală dacă ar fi anexate de Moscova, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Voturile din patru regiuni din estul Ucrainei, care vizează anexarea teritoriului pe care Rusia l-a luat cu forţa, au fost organizate duminică pentru a treia zi. Parlamentul rus ar putea lua măsuri pentru a oficializa anexarea în câteva zile.

Prin încorporarea zonelor Luhansk, Doneţk, Kherson şi Zaporizhzhia în Rusia, Moscova ar putea prezenta eforturile de a le recuceri ca fiind atacuri asupra Rusiei însăşi, un avertisment pentru Kiev şi aliaţii săi occidentali.

Consilierul american pentru securitate naţională, Jake Sullivan, a declarat duminică că Statele Unite vor răspunde la orice utilizare de către Rusia a armelor nucleare împotriva Ucrainei şi că a explicat Moscovei "consecinţele catastrofale" la care se va expune.

"Dacă Rusia depăşeşte această linie, vor exista consecinţe catastrofale pentru Rusia. Statele Unite vor răspunde în mod decisiv", a declarat Sullivan la emisiunea "Meet the Press" de la postul de televiziune NBC.

Ultimul avertisment al SUA a urmat unei ameninţări nucleare abia voalate făcute miercuri de preşedintele Vladimir Putin, care a declarat că Rusia va folosi orice armă pentru a-şi apăra teritoriul.

Ministrul de externe Serghei Lavrov a făcut această afirmaţie mai direct într-o conferinţă de presă, sâmbătă, după un discurs ţinut în faţa Adunării Generale a ONU de la New York, în care a repetat afirmaţiile false ale Moscovei pentru a justifica invazia, potrivit cărora guvernul ales de la Kiev a fost instalat în mod ilegitim şi plin de neonazişti.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.