Administraţia preşedintelui american Joe Biden a continuat tradiţia Washingtonului de a vota împotriva rezoluţiei anuale a Adunării Naţiunilor Unite, care cere ridicarea embargoului economic împotriva Cubei, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rezoluţia a fost adoptată pentru a 29-a oară, cu 184 voturi pentru, trei abţineri şi două voturi împotrivă, exprimate de Statele Unite şi Israel.

Votul ONU poate avea greutate politică, dar numai Congresul SUA poate ridica embargoul de peste 50 de ani. Statele Unite au votat în mod constant împotriva rezoluţiilor ONU timp de 24 de ani, dar s-au abţinut pentru prima dată în 2016, sub fostul preşedinte Barack Obama, întrucât Washingtonul şi Havana au stabilit atunci o relaţie mai strânsă.

Washingtonul a revenit apoi la opoziţie faţă de rezoluţie sub administraţia preşedintelui Donald Trump. De asemenea, Trump a anulat aproape toate măsurile luate de Obama pentru a uşura embargoul şi pentru a îmbunătăţi legăturile dintre Statele Unite şi vechiul lor duşman din Războiul Rece.

În timpul campaniei sale, Biden a promis că va inversa unele măsuri ale lui Trump în Cuba, care ”au cauzat rău poporului cubanez şi nu au făcut nimic pentru a promova democraţia şi drepturile omului”. Dar el nu a reuşit încă să îndeplinească acest angajament şi administraţia sa a declarat că o schimbare a politicii faţă de Cuba nu se numără printre priorităţile sale principale.

Diplomatul american Rodney Hunter a declarat Adunării Generale a ONU, înainte de vot, că sancţiunile sunt un set de instrumente în efortul mai larg al Washingtonului faţă de Cuba pentru a promova democraţia, respectarea drepturilor omului şi a ajuta poporul cubanez să îşi exercite libertăţile fundamentale.

"Prin urmare, ne opunem acestei rezoluţii", a spus Hunter.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.