Centrul pentru prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a relaxat recomandările de călătorile pentrui peste 110 ţări şi teritorii, inclusiv în cazul Japoniei, înaintea Jocurilor Olimpice. România este inclusă în categoria 3, care implică un risc ridicat de Covid-19.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Noile ratinguri ale CDC includ 61 de ţări pentru care ratingul a fost redus de la nivelul 4”, maxim, care descuraja toate călătoriile, la nivelul 3, respectiv recomandarea de călătorie pentru persoanele vaccinate integral, a informat marţi agenţia. Persoanele nevaccinate sint sfătuite să evite călătoriile neesenţiale în aceste ţări.

Pentru alte 50 de ţări şi teritorii ratingul a fost redus la ”nivelul 2„ sau ”nivelul 1”, a declarat un purtător de cuvânt al CDC.

Între ţările cu ratingul cel mai scăzut se află Singapore, Israel, Coreea de Sud, Islanda, Belize şi Albania.

Între statele incluse în ”nivelul 3” se află Franţa, Ecuador, Filipine, Africa de Sud, Canada, Mexic, Rusia, Spania, Elveţia, Turcia, Ucraina, Honduras, Ungaria şi Italia.

Un oficial al Departamentului de Stat al SUA a declarat că instituţia se află în proces de revizuire a recomandărilor sale de călătorie pentru a reflecta modificările CDC.

Începând de marţi, Departamentul de Stat a redus ratingurile pentru peste 90 de ţări şi teritorii, inclusiv în cazul Japoniei.

Pe 24 mai, Departamentul de Stat a recomandat evitarea călătoriilor în Japonia, invocând un nou val de cazuri de coronavirus înainte ca Jocurile Olimpice de la Tokyo să înceapă, pe 23 iulie.

Avertismentul Departamentului de Stat a provocat îngrijorare şi a determinat Casa Albă să îşi reafirme sprijinul pentru planul Tokyo de a desfăşura Jocurile în această vară şi pentru ca sportivii americani să poată concura acolo, în pofida unui nou val de infecţii şi a ratei scăzute de vaccinare în ţara gazdă.

Spectatorii străini au fost interzişi, iar organizatorii sunt aşteptaţi să ia o decizie la sfârşitul acestei luni cu privire la spectatorii locali.

CDC a declarat că schimbarea vine după ce şi-a revizuit criteriile pentru notificările de sănătate ale călătoriilor. CDC a declarat că şi-a revizuit ratingul pentru Statele Unite la ”nivelul 3” de la ”nivelul 4”.

Agenţia a declarat că noile criterii pentru recomandarea de nivel 4 ”Evitaţi toate călătoriile” s-au schimbat de la 100 la 100.000 cazuri de Covid-19 la 500 - 100.000 de cazuri. Agenţia a adăugat că multe ţări au ratinguri mai scăzute ”din cauza modificării criteriilor sau pentru că focarele lor de infecţii sunt mai bine controlate”.

CDC a declarat că se aşteaptă ca mai multe ţări să obţină ratinguri de călătorie mai mici şi mai favorabile. Alte ţări coborâte la ”nivelul 3” includ Honduras, Indonezia, Iordania, Libia, Panama, Polonia, Danemarca şi Malaezia. Multe dintre ţările care au ratinguri mai mici rămân pe lista guvernului SUA cu ţări supuse unor restricţii severe de călătorie, iar majoritatea au fost supuse restricţiilor de la începutul anului 2020.

Statele Unite interzic accesul pentru aproape toţi cetăţenii non-americani care au fost în ultimele 14 zile în China, Regatul Unit, Irlanda, India, Africa de Sud, Brazilia, Iran şi în cele 26 de ţări Schengen din Europa fără controale la frontieră.

Întrebat de ce Statele Unite menţin avertismentele, chiar dacă unele ţări au acum rate de infecţie scăzute supuse restricţiilor, în timp ce altele cu rate ridicate sunt scutite, directorul CDC, Rochelle Wallensky, a declarat marţi că problema este supusă ”unei conversaţii între agenţii şi analizăm datele în timp real cu privire la modul în care ar trebui să mergem mai departe cu asta."

Statele Unite au fost, de asemenea, în discuţii cu Canada şi Mexic – pentru care restricţiile au fost relaxate marţi, despre cum să ridice sau să revizuiască în cele din urmă restricţiile la frontierele terestre ale SUA, care interzic călătoriile neesenţiale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.