Statele Unite au lansat atacuri aeriene pentru a susţine forţele Guvernului afgan, aflat sub presiunea talibanilor în timp ce trupele străine conduse de SUA sunt în faza finală a retragerii din ţară, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat reporterilor joi că atacurile aeriene au fost derulate în sprijinul forţelor de securitate afgane în ultimele zile, dar nu a oferit detalii.

Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a spus că atacurile au avut loc miercuri noapte la periferia oraşului Kandahar şi că au ucis trei dintre luptătorii lor şi au distrus două vehicule.

„Confirmăm aceste atacuri aeriene şi le condamnăm în cei mai duri termeni. Este un atac clar şi o încălcare a acordului de la Doha, pentru că ei nu pot avea operaţiuni după luna mai”, a spus el, făcând referire la acordul dintre SUA şi talibani care a deschis calea retragerii trupelor americane. „Dacă desfăşoară orice operaţiune, atunci vor fi responsabili pentru consecinţe”.

În conformitate cu acordul original dintre SUA şi talibani, negociat de administraţia Trump şi semnat în capitala Qatarului, toate trupele străine ar fi trebuit să se retragă până în luna mai 2021, dacă talibanii respectau garanţiile de securitate.

Preşedintele Joe Biden a anunţat în aprilie că trupele americane se vor retrage din Afganistan până pe 11 septembrie, fapt care i-a înfuriat pe talibani, care se aşteptau ca retragerea să fie finalizată până în mai.

De când a fost anunţată decizia lui Biden, violenţele au escaladat în ţară, militanţii lansând ofensive majore, recâştigând controlul mai multor zone şi puncte de trecere a frontierei.

Aproape toate trupele SUA, cu excepţia celor care protejează ambasada din Kabul şi aeroportul capitalei, au părăsit ţara.

Părţile rivale din Afganistan au avut negocieri la Doha, dar progresul este lent.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.