Forţele militare americane au lansat duminică atacuri aeriene „defensive”, după cum a spus un oficial al Pentagonului, asupra grupărilor din Irak şi Siria susţinute de Iran care au fost în spatele atacurilor cu dronă la adresa personalului american, potrivit NBC News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-un comunicat, secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, a transmis că atacurile au vizat unităţi operaţionale şi de depozitare a armelor din două regiuni din Siria şi una din Irak. Unităţile erau folosite de cel puţin două miliţii, Kata'ib Hezbollah şi Kata'ib Sayyid al-Shuhada, a mai spus Kirby.

Jessica McNulty, purtător de cuvânt al Pentagonului, a spus că fiecare atac a lovit ţinta stabilită.

Kirby a mai precizat că preşedintele Joe Biden, care a autorizat atacurile, „a condus acţiunea militară pentru a perturba şi opri” atacurile asupra unităţilor americane şi a personalului SUA în Irak. Începând cu luna aprilie, au fost înregistrate cinci atacuri cu dronă, a mai spus McNulty. 

„Ne aflăm în Irak la invitaţia guvernului irakian cu singurul scop de a asista Forţele de Securitate Irakiene în eforturile de a învinge ISIS”, a spus Kirby. „Statele Unite au întreprins o acţiune necesară, adecvată şi intenţionată gândită să limiteze riscul escaladării, dar şi pentru a trimite un mesaj clar şi descurajator”.

Agenţia de presă siriană SANA a relatat că un copil şi alţi trei civili au fost răniţi.

Atacurile aeriene vin în timp ce administraţia Biden are în vedere ridicarea sancţiunilor impuse Iranului, într-un efort de a relua acordul nuclear din 2015, care a fost negociat în timpul administraţiei Obama şi a căutat să diminueze capacitatea Iranului de îmbogăţire a uraniului.

Fostul preşedinte american Donald Trump a retras SUA din acord în urmă cu trei ani, susţinând că era în favoarea Iranului, şi administraţia sa a impus şi sancţiuni majore ţării.

Anul acesta, forţele americane au lansat atacuri aeriene asupra aceloraşi miliţii susţinute de Iran, despre care Pentagonul a spus că au fost în spatele unui atac din nordul Irakului în care a fost ucis un constructor filipinez care lucra pentru coaliţia condusă de SUA şi au fost răniţi şase oameni.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.