Statele Unite au deschis miercuri o nouă bază de apărare aeriană în nordul Poloniei, un eveniment despre care preşedintele Andrzej Duda a declarat că arată că ţara este sigură ca membru al NATO, chiar dacă Rusia poartă război în Ucraina vecină, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Situată în oraşul Redzikowo, în apropierea coastei baltice, baza a fost în lucru încă din anii 2000.

Într-un moment în care victoria în alegeri a lui Donald Trump provoacă nelinişte în rândul unor membri NATO, Varşovia afirmă că lucrările de la bază, care au continuat în timpul mai multor administraţii americane succesive, arată că alianţa militară a Poloniei cu Washingtonul rămâne solidă, indiferent de cine se află la Casa Albă.

„Statele Unite sunt garantul securităţii Poloniei”, a declarat preşedintele Andrzej Duda. El a spus că prezenţa permanentă a trupelor americane la bază arată că Polonia „nu se mai află în sfera de influenţă a Rusiei”.

REACŢIA MOSCOVEI

Kremlinul a calificat miercuri baza drept o încercare de a îndigui Rusia prin mutarea infrastructurii militare americane mai aproape de graniţele sale.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a reamintit că Vladimir Putin s-a opus planurilor pentru bază încă din anii 2000, când George W. Bush era preşedintele Statelor Unite. El a spus că Putin a insistat la acea vreme că Statele Unite mint atunci când spun că scopul este de a intercepta potenţialele rachete iraniene.

„Aceasta este confirmarea faptului că preşedintele Putin a avut dreptate. Aceste planuri continuă să fie puse în aplicare. Aceasta este avansarea infrastructurii militare americane pe teritoriul european spre graniţele noastre”, a comentat Peskov. „Nu este altceva decât o încercare de a ne limita potenţialul militar şi, bineînţeles, acest lucru duce la adoptarea de măsuri adecvate pentru a asigura paritatea”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Peskov nu a spus însă ce măsuri ar putea lua Rusia ca răspuns.

Inaugurarea bazei are loc pe fondul unei reacţii nervoase în rândul unor membri NATO la alegerea lui Trump, care a promis să nu apere ţările care nu cheltuiesc suficient pentru apărare.

Cu toate acestea, Polonia susţine că nu ar avea de ce să se teamă, deoarece este ţara din alianţă care cheltuieşte cel mai mult pentru apărare raportat la mărimea economiei sale, iar conservatorul Duda a subliniat legăturile sale calde cu Trump.

ROMÂNIA ŞI POLONIA, ÎN ARHITECTURA SCUTULUI ANTIRACHETĂ

Baza americană de la Redzikowo face parte din scutul antirachetă NATO mai larg, denumit „Aegis Ashore”, despre care alianţa afirmă că poate intercepta rachete balistice cu rază scurtă şi intermediară de acţiune.

Alte elemente-cheie ale scutului includ baza din România, distrugătoarele marinei americane cu baza în portul spaniol Rota şi un radar de avertizare timpurie în Kurecik, Turcia.

Moscova catalogase deja baza drept o ameninţare încă din 2007, când era în stadiul de proiect, deşi NATO susţine că scutul este strict defensiv.

Surse militare au declarat pentru Reuters că sistemul din Polonia poate fi folosit acum doar împotriva rachetelor lansate din Orientul Mijlociu, iar radarul ar trebui să-şi schimbe direcţia pentru a intercepta proiectilele din Rusia, o procedură complexă, care implică o schimbare de politică.

Ministrul polonez al apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a declarat luni că domeniul de aplicare al scutului trebuie extins, ceea ce Varşovia va discuta cu NATO şi Statele Unite.

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, urma să se întâlnească miercuri, la Varşovia, cu preşedintele Duda şi cu prim-ministrul Donald Tusk.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.