Statele Unite au avertizat Franţa în legătură cu o activitate cibernetică rusă înainte de atacul informatic care l-a vizat săptămâna trecută pe preşedintele-ales Emmanuel Macron, la acea vreme candidat la preşedinţie, a declarat directorul Agenţiei Naţionale americane pentru Securitate (NSA), amiralul Mike Rogers, totodată comandantul Comandamentului Cibernetic al Statelor Unite (USCYBERCOM), relatează CNN şi Radio Free Europe-Radio Liberty.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Noi am discutat cu omologii noştri francezi şi i-a avertizat «uitaţi, noi îi supraveghem pe ruşi. Observăm că ei vă pătrund unele infrastrucrturi. Iată ce am observat... Cu ce vă putem ajuta?»”, a declarat marţi amiralul într-o audiere în Comisia pentru Servicii Armate din cadrul Senatului.

”Facem acelaşi cu omologii germani (şi) omologii britanici”, a adăugat el.

Macron a fost victima unei ”operaţiuni cibernetice masive şi coordonate”, a anunţat echipa sa.

Aproximativ 14,5 gigabiţi de e-mailuri, documente personale şi comerciale au fost postate pe site-ul de împărtăşire de texte Pastebin, prin intermediul unor link-uri către peste 70.000 de fişiere, potrivit unor date CNN.

Oficiali din cadrul mişcării En Marche! a lui Macron au anunţat într-un comunicat că autoriii atacului au amestecat documente falsificate cu documente autentice, ”cu scopul de a crea confuzie şi dezinformare”.

Documentele au fost publicate vineri seara, cu mai puţin de 48 de ore înainte de turu doi al alegerilor prezidenţiale, în care Macron a învins-o detaşat pe candidata Frontului Naţional (FN, extremă dreapta) Marine Le Pen.

Este neclar cine se află în spatele publicării acestor documente, însă hackerii care au atacat campania lui Macron au folosit metode similare celor folosite anul trecut de presupuşi hackeri ruşi împotriva Comitetului Naţional Democrat (DNC) în Statele Unite, potrivit unui raport publicat în aprilie de cercetători în domeniul securităţii cibernetice.

Aceste declaraţii ale amiralului Rogers se adaugă unui număr tot mai mare de probe compilate de Guvern şi companii private despre natura atacului din Franţa, scrie RFE-RL.

Rogers a precizat că oficiali americani cooperează cu omologii lor germani în vederea împărtăşirii unor date cu autorităţile franceze.

Autorităţile electorale franceze au anunţat că ”un volum semnificativ de date” - şi unele informaţii false - au fost divulgate pe reţele de socializare în urma atacului asupra campaniei lui Macron, pe care echipa acestuia l-a denunţat drept un atentat vizând ”destabilizarea democraţiei, ca cele din timpul campaniei prezidenţiale din Statele Unite”.

O serie de companii private au conchis, de asemenea, că atacurile cibernetice care au vizat campania lui Macron poartă amprentele unor agenţii ruse de informaţii.

Oficiali americani în domeniul informaţiilor au acuzat Kremlinul că a orchestrat o campanie de atacuri informatice şi influenţare cu scopul de a se amesteca în campania prezidenţială din Statele Unite, în 2016.

Moscova dezminte însă orice implicare în alegerile din Statele Unite şi Franţa.

Macron a învins-o detaşat pe Le Pen, care susţine o ridicare a sancţiunilor impuse de Uniunea Europeană (UE) Rusiei după anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea şi din cauza susţinerii rebelilor proruşi în estul Ucrainei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.