Guvernul american ar putea extinde o interdicţie vizând echipamentele electronice de dimensiuni mari, precum laptopurile, în cabinele avioanelor care decolează de pe zeci de aeroporturi din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa, a declarat şeful Departamentului de Securitate Internă, precizând că extinderea restricţiei ar putea fi evitată, dacă ţările sunt de acord să îmbunătăţească procedurile de securitate, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“În prezent ne uităm la încă 71 de aeroporturi”, a explicat John Kelly în Camera Reprezentanţilor. “Analizăm şi metode prin care credem că am putea reduce ameninţarea fără a extinde interdicţia", a adăugat el.

Kelly a precizat că adjunctul său va lua parte la o conferinţă la Malta, săptămâna viitoare, pentru a “prezenta ceea ce considerăm standarde de securitate minim îmbunătăţire (…) oamenilor pentru a le spune, dacă îndepliniţi aceste standarde, nu vom interzice echipamentele electronice mari”.

El a dat asigurări că multe ţări depun eforturi pentru a nu fi adăugate pe lista cu restricţii, îmbunătăţind procedurile de verificare “pentru a detecta dispozitive (explozive – n.r.) foarte sofisticate”.

Kelly a insistat că pericolul este real. “Este o ameninţare foarte gravă, constantă, de doborâre a unui avion”, a explicat el.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Securitate Internă a refuzat să identifice cele 71 de aeroporturi care ar putea fi vizate.

Restricţiile impuse de SUA în martie acoperă în prezent aproximativ 350 de curse pe săptămână, care pleacă de pe 10 aeroporturi, majoritatea din Orientul Mijlociu.

Extinderea măsurii la toate aeroporturile europene care operează curse directe spre Statele Unite ar afecta aproximativ 400 de zboruri pe zi şi ar acoperi 30 de milioane de pasageri, ceea ce ar reprezenta o provocare majoră logistică, au avertizat companiile aeriene şi oficiali din serviciile de securitate. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.