Un politolog canadian trage un semnal de alarmă cu privire la ameninţarea pe care o reprezintă Donald Trump la adresa democraţiei americane şi asupra impactului pe care-l poate avea asupra Canadei, pe care o îndeamnă să se pregătească cu privire la această eventualitate, într-un editorial publicat în Globe and Mail, preluat de The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Thomas Homer-Dixon, un specialist în conflicte violente de peste 40 de ani, avertizează că Statele Unite pot deveni o dictatură de extremă dreapta până în 2030, în urma unui al doilea mandat al lui Donald Trump la Casa Albă în 2024.

”Nu trebuie să îndepărtăm aceste posibilităţi doar pentru că ele par ridicole sau prea oribile pentru ni le imagina”, subliniază directorul Institutului Cascade, un birou de cercetare al Universităţii Royal Roads din British Columbia.

”În 2014, ideea că Donald Trump ar deveni preşedinte ar fi fost de asemenea considerată absurdă. Însă, azi, trăim într-o lume în care absurdul devine cu regularitate real, oribil şi banal”, scrie el.

Politologul îşi justifică această predicţie prin faptul că Donald Trump ar putea reveni la putere în 2024, iar această întoarcere ar putea fi dublată ”de state deţinute de către republicani care ar refuza să accepte o victorie democrată”.

”Trump nu va avea decât două obiective: justificarea şi răzbunare” minciunii potrivt căreia înfrângerea în 2020 de către Joe Biden ar fi rezultatul unei fraude electorale, scrie Thomas Homer-Dixon.

CULT AL PERSONALITĂŢII CVASI-FASCIST

Donald Trump, dar şi alţii - ca Tucker Carlson de la Fox News sau aleasa din Georgia Marjorie Taylor Greene - au transformat Partidul Republican ”într-un cult al personalităţii cvasi-fascist, ceea ce face din el un instrument de distrugere a democraţiei”.

Thomas Homer-Dixon mai avertizează că Donald Trump ”ar putea fi doar un număr de încălzire”.

În opinia sa, la o eventuală revenire la Casa Albă, miliardarul ”ar demola democraţia”, prin valuri de ”hărţuire şi concedieri ţintite” care să reducă rândul adversarilor săi şi al celor care ”supervizează funcţionarea nepartizană a principalelor instituţii şi respectă statul de drept”.

Astfel, ”decorul va fi pregătit ca un lider mai competent în domeniul gestionării, după Trump, să facă ordine în haosul pe care acesta l-a creat”, prevede Thomas Homer-Dixon.

Împotriva acestei predicţii sumbre, politologul canadian îşi îndeamnă ţara să se pregătească.

”O furtună groaznică vin în sud, iar Canada este teribil de prost pregătită”, avertizează el.

Un scenariu în care Donald Trump ar fi reales şi ar desfiinţa opoziţia internă ar antrena răstunări importante la vecinul din nord al Statelor Unite.

”Ce se va întâmpla, de exemplu, dacă refugiaţi politici de rang înalt care ar fugi din calea persecuţiilor ar veni în ţara nastră, iar regimul american ar cere să-i fie daţi înapoi? Ne-am confrunta?”, întreabă politologul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.