Secretarul de Stat american Mike Pompeo este deschis unei cooperări cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) în lupta împotriva poliomielitei, în pofida deciziei Statelor Unite de a opri finanţarea organizaţiei ONU, căreia-i reproşează modul în care gestionează lupta împotriva pandemiei covid-19, relatează AFP.
Donald Trump anunţa la 14 aprilie că Statele Unite îşi suspendă contribuţia la bugetul OMS, acuzând-o că a acţionat prea târziu şi că a susţinut orbeşte China, care a minimalizat amploarea pandemiei.
Statele Unite sunt cel mai important finanţator al OMS, cu o contribuţie de peste 400 de milioane de dolari pe an, care-i permite OMS să lupte şi împotriva altor boli, precum poliomielita sau malaria.
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
”Încercăm să stabilim dacă există alte lucruri (la OMS) care au în continuare sens. Ea (organizaţia) a făcut treabă bună în anumite locuri în privinţa poliomielitei şi alte lucruri asemănătoare”, i-a spus joi Pompeo animatorului conservator de radio Chris Stigall.
În alt interviu, Pompeo a declarat că este necesar să se ”stabilească dacă există lucruri la care ar trebui să continuăm să participăm, pentru că (OMS) face o treabă bună în privinţa poliomielitei şi altor lucruri”.
Campaniile OMS de luptă împotrivă împotriva maladiilor erau deja perturbate de epidemia noului coronavirus, iar anunţul lui Trump a sporit îngrijorarea experţilor.
Conducătorul programului ONU împotriva poliomielitei Michel Zaffran declara în aprilie pentru AFP că infecţiile pot reapărea după întreruperea campaniilor de vaccinare din cauza pandemiei covid-19 - mai ales în Afganistan şi Pakistan, unde boala rămâne endemică.
Declaraţiile lui Pompeo intervin în contextul în care a comisie a Congresului american a cerut Departamnentului de Stat să justifice decizia lui Trump de a opri finanţarea OMS în toiul pandemiei covid-19.
Potrivit acestei comisii, controlate de către democraţi, preşedintele republican încearcă să deturneze atenţia de la propriile eşecuri în gestionarea crizei sanitare, care a ucis peste 75.500 de oameni în Statele Unite, cea mai îndoliată ţară din lume de noul coronavirus.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...