Guvernul american a aprobat vânzarea a opt avioane de luptă de tip F-16 Bulgariei, în vederea unei ”consolidări a securităţii” acestu stat membru NATO, în contextul războiului rus în Ucraina, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Departamentul de Stat american a anunţat într-un comunicat, luni, că a notificat Congresul Statelor Unite cu privire la intenţia de a vinde aceste avioane de vânătoare şi muniţie acestei ţări din Europa de Est, în valoare de 1,67 de miliarde de dolari.

Washingtonul nu precizează dacă această vânzare ar putea deschide calea unui transfer în Ucraina a unor avioane de fabricaţie sovietică, de care dispune Bulgaria.

Kievul le cere partenerilor săi din Occident avioane de tip MiG-29, pe care militari ucraineni ştiu să le piloteze şi de care dispun ţări din Europa de Est.

Un eventual transfer al unor astfel de avioane de fabritcaţie rusă din Polonia a fost discutat la începutul lui martie, după care Statele Unite s-au opus, de teamă că Rusia ar putea considera acest lucru o implicare prea directă a NATO în Războiul din Ucrana.

Potrivit Departamentului de Stat american, vânzarea unor avioane de tp F-16 ”va îmbunătăţi capacitatea Bulgariei de a înfrunta ameninţările actuale şi viitoare şi va permite Forţelor aeriene bulgare să desfăşoare cu regularitate avioane de vânătoare moderne în regiunea Mării Negre”, la care Ucraina este riverană.

O consolidare a ”flancului oriental” al NATO face parte dintr-o strategie a Statelor Unite de a răspunde invaziei Ucrainei de către Rusia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.