SUA iau măsuri suplimentare pentru a creşte presiunea economică asupra Rusiei şi asupra preşedintelui Vladimir Putin în urma apariţiei imaginilor dramatice din oraşul ucrainean Bucea. Astfel, SUA anunţă noi sancţiuni, miercuri, care vizează instituţiile financiare ruse, precum şi persoane, inclusiv fiicele adulte ale lui Putin, dar şi soţia şi fiica ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Astăzi intensificăm drastic şocul financiar prin impunerea de sancţiuni care blochează pe deplin activele celei mai mari instituţii financiare din Rusia, Sberbank, şi activele celei mai mari bănci private a acesteia, Alfa Bank”, a declarat un oficial american de rang înalt.

Sberbank deţine aproape o treime din totalul activelor din sectorul bancar al Rusiei, a menţionat oficialul, adăugând că SUA au blocat acum complet ”mai mult de două treimi din sectorul bancar rus”.

De asemenea ”în concordanţă cu G7 şi UE, anunţăm interzicerea de noi investiţii în Rusia”. Această decizie va fi implementată printr-un ordin executiv semnat de preşedintele american Joe Biden.

Administraţia impune, de asemenea, sancţiuni împotriva altor persoane din cadrul elitei ruse şi a membrilor familiei acestora. Printre persoanele vizate se numără fiicele adulte ale lui Putin, Maria Putina (n.r. Vorontsova) şi Katerina Tikhonova, soţia şi fiica ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, precum şi membrii Consiliului de Securitate al Rusiei, inclusiv fostul preşedinte şi premier rus, Dmitri Medvedev, şi actualul premier Mihail Mişustin.

SUA au sancţionat deja peste 140 de oligarhi şi membrii familiei acestora şi peste 400 de oficiali guvernamentali ruşi, a mai spus oficialul.

Statele Unite vor aplica, de asemenea, sancţiuni asupra celor mai importante întreprinderi de stat din Rusia, care vor fi anunţate joi de către Departamentul de Trezorerie.

”Se estimează că PIB-ul Rusiei va scădea cu două cifre în acest an... Nu este în curs de a fi izolat ca stat paria (n.r. Rusia). Şocul economic estimat doar pentru anul în curs este proiectat de FMI (Fondul Monetar Internaţional) să distrugă ultimii 15 ani de creştere economică”, a subliniat oficialul american.

Întrebat despre eficienţa sancţiunilor în ceea ce priveşte sfârşitul războiului din Ucraina, oficialul a încercat să sublinieze efectul pe care sancţiunile îl au asupra vieţii în Rusia şi a spus că Putin va trebui, în cele din urmă, să se gândească la poporul său.

”Chiar şi un autocrat ca Putin are un contract social cu poporul rus. El le-a luat libertatea în schimbul promisiunii stabilităţii şi în acest mod nu le oferă stabilitate”, a precizat oficialul american.

”Întrebarea nu se referă la: ce putem face şi când se va vedea efectul? Cred că, de fapt, se referă la obiectivul final al lui Putin. Pentru ce luptă?” a adăugat oficialul.

”Situaţia devine foarte clar un eşec pentru el şi la un moment dat va trebui să recunoască această realitate”, a conchis el.

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.