SUA şi-au relaxat temporar sancţiunile împotriva Siriei în efortul de a accelera livrările de ajutoare în nord-vestul ţării, unde aproape nicio formă de ajutor umanitar nu a sosit, în pofida faptului că s-au înregistrat mii de decese în urma cutremurului de la începutul acestei săptămâni, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cutremurul care a ucis aproape 23.000 de oameni în Siria şi în Turcia vecină s-a adăugat distrugerilor din nordul Siriei, care a fost deja grav afectat de războiul civil şi se află acum în cea mai mare parte sub controlul opoziţiei, guvernul lui Bashar al-Assad fiind prezent doar în unele zone. 

Trezoreria SUA a anunţat o relaxare a sancţiunilor sale asupra Siriei, pe durata a 180 de zile, pentru „toate tranzacţiile legate de eforturile de ajutorare în urma cutremurului”.

Dar analiştii spun că solicitările guvernului Assad şi efectele războiului sunt principalii factori care complică livrările de ajutoare în nord-vestul deja tensionat, iar măsura anunţată de SUA este mai mult pentru a asigura băncile şi alte instituţii că nu vor fi sancţionate pentru acordarea de  asistenţă.

Siria este vizată de sancţiunile SUA din 1979, când Washingtonul a desemnat-o ca stat sponsor al terorismului. Casa Albă a înăsprit şi mai mult restricţiile pe fondul războiului din Irak din 2004 şi în mod repetat odată cu izbucnirea războiului civil în 2011, ceea ce a dus la colapsul relaţiilor dintre guvernul Siriei şi Occident.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.