Statele Unite au anunţat miercuri o vizită a unei delegaţii americane de nivel înalt, condusă de către secretarul american al Sănătăţii Ales Azar, în Taiwan - o premieră la acest nivel după peste 40 de ani, înfuriind Beijingul, care acuză Washingtonul că ”pune în pericol pacea”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Beijingul consideră Taiwanul drept o provincie chineză şi condamnă orice contact oficial cu insula rivală a unori oficiali străini.

Statele Unite au anunţat miercuri că secretarul american al Sănătăţii Alex Azar urmează să efectueze în curând o vizită la Taipei - o vizita la cel mai înalt nivel a unui secretar american de mai bine de 40 de ani.

”Aceasta este (...) prima vizită a unui membru al Guvernului (american) în ultimiişase ani”, a anunţat Institutul American din Taiwan, precizând că niciun membru al Guvernului american de acest rang nu a mai fost în Taiwan ”din 1979”.

Taiwanul a confirmat această vizită, fără să precizeze o dată anume şi a anunţat că Azar urmează să fie primit de preşedinta Tsai Ing-wen - oaia neagră a regimului comunist al lui Xi Jinping.

”China se opune ferm schimburilor oficiale între Statele Unite şi Taiwan”, a subliniat în faţa presei un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin.

Beijingul a protestat pe lângă administraţia Trump, a anunţat el.

Washingtonul trebuie să evite să aducă o atingere gravă relaţiilor chinezo-americane şi păcii şi stabilităţii în Strâmtoarea Taiwan”, a avertizat Wang Wenbin.

Anunţarea acestei vizite intervine în contextul unei grave degradări, aproape zilnice, a relaţiilor între cele două puteri în subiecte ca noua lege a securităţii naţionale impusă de Beijing Hong Kongului, drepturile minorităţii musulmane uigure în China, războiul comercial şi în tehnologia.

”Taiwanul a fost un model de transparenţă şi de cooperare în domeniul sănătăţii mondiale în timpul pandemiei covid-19 şi cu mult timp înaintea acesteia”, subliniază, citat într-un comunicat, Azar, relatează Reuters..

El afirmă că abia aşteaptă sî transmită ”leadershipului” Taiwanului susţinerea preşedintelui Donald Trump în criza sanitară şi ”să sublinieze credinţa noastră comună că societăţile libere şi democratice sunt cel mai bun model în vederea protejării şi promovării sănătăţii”

Departamentul american al Sănătăţii, care prezintă această vizită drept ”istorică”, anunţă că Azar urmează să fie însoţit de un reprezentant al Centrelor americane de Control şi Prevenire a Bolilor (CDC) şi de alţi membri ai administraţiei Trump.

La fel ca multe alte ţări, Statele Unite nu au relaţii diplomatice oficiale cu Taiwanul, pe care le-au înterupt în favoarea Beijingului în 1979, dar ele sunt principalul furnizor de armament şi principalul susţinător al insulei pe scena internaţională.

Gina McCarthy, care conducea la acea vreme Agenţia federală americană de Protecţia Mediului (EPA), a fost ultima reprezentantă de rang înalt care a efectuat o vizită în Taiwan, în 2014.

Statele Unite au lăufat Taiwanul pentru modul în care a gestionat criza sanitară cauzată de covid-19. Insula a reuşit să limiteze numărul contaminărilor cu noul coronavirus prin măsuri eficiente.

Donald Trump a promulgat în martie o lege care prevede o susţinere sporită pe plan internaţional a Taiwanului de către Statele Unite.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.