Un oficial din cadrul Consiliului Naţional de Securitate (NSC) de la Casa Albă a prezentat, în noiembrie 2020, simptomele ”sindromului Havana”, iar altul câteva săptămâni mai târziu, în apropierea reşedinţei preşedintelui american, iar o anchetă a fost deschisă, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potriivt CNN, simptomele acestor oficiali corespund ”sindromului de la Havana”.

În 2016, diplomaţi aflaţii în post în capitala cubaneză şi membri ai familiilor acestora s-au simţit rău şi au prezentat probleme cu echilibrul,  vertij, probleme de coordonare, de mişcarea ochilor şi anxietate, iritare şi ceea ce victimele numesc o ”ceaţă cognitivă”.

Aceste simptome au determinat atunci Washingtonul să-şi recheme majoritatea personalului diplomatic din Cuba, în 2017.

TREI CAZURI SUSPECTE ÎN SUA

Primul agent, al cărui atac a fost deja anunţat, a prezentat dureri de cap şi insomnie timp de o săptămână, după ce a trecut printr-unul dintre portalurile din parcul situat în faţa reşedinţei prezidenţiale.

Un al doilea oficial ar fi fost afectat în apropierea unei intrări în Casa Albă. El a prezentat simprome mai grave decât colegul său şi  a fost examinat imediat de către un medic.

Alt caz asemănător a fost dezvăluit în 2019. Unei angajate a Casei Albe i s-a făcut rău în timp ce îşi plimba câinele la periferia Washingtonului.

”ATAC CU UNDE”

Preşedintele Comisiei Informaţiilor din Senat, democratul Mark Warner, şi vicepreşedintele acesteia, republicanul Marco Rubio, au denunţat în aprilie ”atacuri” vizând oficiali americani care păreau ”să se multiplice”.

Pentru moment nu s-a ajuns la vreo concluzie definitivă cu privire la aceste evenimente, însă un raport al Academiei americane de Ştiinţe şi Medicină, prezentat în decembrie 2020, arăta că o seire de cazuri semnalate în ultimii ani în China, Rusia şi Cuba ar putea să fi fost cauzate de ”o armă care generează un fascicul de microunde de mică intensitate”.

Potrivit cotidianului The New York Times (NYT), peste 130 de diplomaţi şi militari americani au fost afectaţi de atacuri de acest fel în întreaga lume în ultimii cinci ani.

În unele cazuri, aceste atacuri au cauzat victimelor leziuni cerebrale.

Administraţia Biden, asupra căreia se exercită presiuni din cauza numărului mare al victimelor, a declarat pentru CNN că acţionează în vederea ”identificării cauzei acestor incidente, stabilirii vinovaţilor şi evitării” acestor atacuri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.