Statele Unite vor încerca să restabilească sancţiuni impuse de ONU Iranului în cazul în care expiră embargoul internaţional asupra armamentului impus Teheranului, anunţă secretarul de Stat american Mike Pompeo, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pompeo a confirmat, într-o audiere în Senat, că Washingtonul urmează să prezinte ”într-un viitor apropiat” un proiect de rezoluţie în Consiliul de Securitate al ONU cu privire la prelungirea acestui embargo impus vânzării de armament convenţional Republicii islamice - care expiră la 18 octombrie.

”Sperăm că el (proiectul de rezoluţie) va fi aprobat de către alţi membri permanenţi”, a declarat el joi, estimând că este probabil ca China, eventual Rusia, să recurgă la dreptul lor de veto pentru a se opune proiectului.

”Dacă (proiectul de rezoluţie) nu este adoptat, vom lua măsurile necesare pentru a face astfel încât acest embargo impus armamentului să nu expire”, a insistat Pompeo.

Statele Unite au apreciat deja că au dreptul să impună restabilirea sancţiunilor economice impuse de ONU Teheranului - ridicate în cadrul Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian -, în pofida faptului, consideră ele, că preşedintele american Donald Trump s-a retras din acest acord.

”Avem capacitatea de a pune în aplicare restabilirea (sancţiunilor ONU) şi o vom folosi pentru a proteja şi apăra America”, a avertizat secretarul de Stat, care nu a mai spus până acum atât de clar că Washingtonul este pregătit să-şi pună această ameninţare în practică.

Administraţia Trump apreciază că Acordul de la Viena din 2015 este insuficient pentru a împiedica Iranul să se doteze cu bomba atomică.

Însă Departamentul de Stat vrea să folosească o ”chichiţă” juridică - odată ce rezoluţia Consiliului de Securitate a ONU care a aprobat în 2015 Acordul de la Viena prezenta Statele Unite drept stat ”participant”, ele pot să reimpună sancţiunile.

Aliaţii europeni ai Washingtonului - care se arată dispuşi să prelungească embargoul impus armamentului - şi-au exprimat rezerva faţă de o asemenea tactică.

SANCŢIUNI VIZÂND METALUL

Pe de altă parte, Pompeo a anunţat joi că Statele Unite lărgesc amploarea sancţiunilor vizând metalele impuse Iranului la 22 de materiale specifice - folosite, consideră el, în programele nuclear, militar saubalistic ale Teheranului, relatează Reuters.

Pompeo prezintă această măsură, într-un comunicat, drept o ”expansiune majoră” a sancţiunilor privind metalele impuse de către Departamentul de Stat american şi care permite Washingtonului să introducă pe lista neagră entităţi şi persoane care transferă metale către Iran.

”Programele nuclear, balistic şi militar ale Iranului constituie o ameninţare gravă la adresa păcii şi securitţii internaţionale”, apreciază şeful diplomaţiei americane, adăugând că confirmă că Corpul Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a republicii islamice, controlează, în opinia sa, sectorul construcţiilor în Iran.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.