Ambasadorul SUA la ONU, Nikki Haley, a acuzat Rusia că „trişează” pentru că nu respectă sancţiunile impuse Coreei de Nord de către ONU şi a declarat că Washingtonul „are dovezi de încălcări consistente şi variate ale ruşilor”, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Haley a declarat în  Consiliul de Securitate al ONU că Rusia ajută Coreea de Nord să obţină în mod ilegal combustibil prin transferuri pe mare şi că a refuzat să expulzeze un cetăţean nord-coreean pus pe lista neagră de ONU anul trecut.

De asemenea, Haley a afirmat că Rusia a cerut modificarea unui raport independent al ONU privind sancţiunile împotriva Coreei de Nord pentru a ascunde încălcările Rusiei.

Ambasadorul Rusiei, Vassily Nebenzia, a declarat că Moscova nu a pus presiune pe autorii raportului şi a dat vina pe Haley că măreşte tensiunile. El a subliniat că raportul a ajuns la concluzia că un transfer de la navă la navă al unei nave ruseşti nu a încălcat sancţiunile.

Haley a declarat că Washingtonul a găsit 148 de situaţii în care nave ruseşti au transportat combustibil în Coreea de Nord obţinut prin transferuri de la navă la navă care încalcă sancţiunile ONU. Ea nu a precizat câte dintre acestea au primit ajutor din partea Rusiei.

„Rusia trebuie să înceteze să încalce sancţiunile împotriva Coreei de Nord. Trebuie să oprească eforturile de a ascunde dovezile care arată aceste încălcări”, a declarat ea, adăugând că aceste încălcări ale sancţiunilor sunt sistematice.

Rusia şi China au propus sancţiuni mai puţin aspre după ce liderul nord-coreean, Kim Jong-un, a promis că va lucra pentru dezarmarea nucleară în timpul unui summit cu preşedintele american, Donald Trump.

Haley a afirmat că deşi au loc „discuţii dificile şi sensibile” între SUA şi Coreea de Nord, nu este momentul potrivit pentru sancţiuni mai puţin aspre.

„Este imposibil să ajungem la un acord dacă voi nu oferiţi nimic”, a declarat Nebenzia, sugerând că o măsură potrivită ar fi semnarea de către Coreea de Sud şi Coreea de Nord a unui tratat de pace.

Ambasadorul Chinei la ONU, Ma Zhaoxu, a declarat că Beijingul implementează sancţiunile asupra Coreei de Nord şi a avertizat că o confruntare cu Phenianul „n-ar duce nicăieri.”

Şefa afacerilor politice de la ONU, Rosemary DiCarlo, a declarat că deşi au existat anumite progrese, „încă există semne că statul nord-coreean continuă dezvoltarea programului nuclear.”

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.