Interesul cu privire la ieşirea Californiei din Statele Unite a crescut considerabil după victoria înregistrată în alegerile prezidenţiale de Donald Trump. Campania ”Yes California” sprijină un referendum pentru declararea independenţei statului american şi pentru o ieşire constituţională din SUA. Peste 60% dintre alegătorii din California au susţinut-o în scrutinul prezidenţial pe democrata Hillary Clinton, transmite CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”California este a şasea cea mai mare economie din lume, fiind mult mai puternică decât Franţa şi cu o populaţie mai mare decât Polonia. California se poate compara şi poate concura cu alte state ale lumii în toate domeniile, nu doar cu celălalte 49 de state americane”, se arată pe site-ul campaniei care militează pentru ieşirea din Statele Unite sau un aşa-numit Calexit.

Numele Calexit a fost adoptat ca urmare a succesului înregistrat de campania pentru Brexit - ieşirea Marii Britanii din UE.

Campania ”Yes California” era considerată în trecut o mişcare de la marginea societăţii, însă a început să atragă mai mult interes după victoria lui Donald Trump. Susţinătorii propun organizarea unui referendum pentru independenţă în 2019.

Alegătorii vor fi întrebaţi în cadrul referendumului dacă cred în independenţa Californiei în raport cu Statele Unite.

Însă o secesiune este puţin probabilă. Alţi politicieni au ameninţat în trecut că vor părăsi Statele Unite. În 2009, fostul guvernator texan Rick Perry a sugerat că statul său ar putea să părăsească SUA.

Noaptea de joi spre vineri a fost a doua în care au avut loc proteste în mai multe oraşe americane faţă de victoria lui Donald Trump.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.