Un bărbat a deschis focul, sâmbătă, într-un centru comercial din El Paso, Texas, în sudul Statelor Unite, ucigând 20 de persoane venite la cumpărături înainte de a fi arestat de Poliţia care suspectează o crimă cu caracter rasist, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În urma atacului care a avut loc la un hipermarket Walmart din comunitatea hispanică au fost şi 26 de răniţi, dintre care unii se află în stare critică. 

Poliţia l-a arestat pe bărbatul în vârstă de 21 de ani şi anchetează o posibilă crimă "motivată de ură", care în SUA face referire la atacuri îndreptate asupra unor persoane pe motive ce ţin de culoare, origine sau religie.

Un manifest, atribuit ucigaşului, circulă pe internet. Acest text denunţă în special "o invazie hispanică în Texas" şi face referire la crimele comise în moscheile de la Christchurch din Noua Zeelandă (51 morţi, pe 15 martie).

El Paso are o populaţie în proporţie de 80% hispanică, potrivit statisticilor din 2018.

Trei mexicani au fost ucişi în atacul din zona comercială.

Preşedintele Donald Trump a denunţat un atac "tragic" şi un "act laş". "Nu vor exista niciodată motive sau scuze pentru a justifica moartea persoanelor nevinovate", a scris el pe Twitter, transmiţând gândurile şi rugăciunile sale către populaţia din Texas. 

Beto O'Rourke, originar din El Paso, care până de curând a fost reprezentant în Congres, l-a acuzat pe Donald Trump că încurajează rasismul în Statele Unite. 

"Asistăm la o creştere a crimelor motivate de ură de trei ani, sub o administraţie în care preşedintele îi tratează pe mexicani drept violatori şi criminali", a spus el după o vizită la spitalul din El Paso unde au fost internate victimele atacului. "Trump este un rasist şi stârneşte rasismul în această ţară", l-a acuzat O'Rourke pe preşedinte. 

După unele publicaţii, atacatorul se numeşte Patrick Crusius. El este originar din Allen, în apropiere de Dallas, la nouă ore de mers cu maşina de El Paso. 

Într-o înregistrare surprinsă de camerele de supraveghere, publicată online de canalul local KTSM, el poate fi văzut cum intră în hipermarket înarmat cu o puşcă, având căşti anti-zgomot. 

Magazinul vindea rechizite înainte de începerea anului şcolar. Potrivit Poliţiei, între 1.000 şi 3.000 de clienţi se grăbeau să-şi facă cumpărăturile în acel moment. 

Atacul armat din El Paso este al 250-lea de la începutul anului de acest tip, potrivit ONG-ului Gun Violence Archives. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.