Studenţii europeni care sunt înscrişi în universităţi britanice vor suporta costuri suplimentare de circa 818 lire sterline (1.084 dolari), dacă nu vor sosi în Marea Britanie înainte de sfârşitul acestui an, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Problema este una dintre primele implicaţii practice ale retragerii Marii Britanii din UE.

Unii studenţi, aflaţi în primul lor an de studii, au avut probleme să se mute în Marea Britanie din cauza pandemiei de coronavirus şi a restricţiilor de călătorie. În condiţiile în care majoritatea universităţilor au oferit cursuri online, acestea le-au permis studenţilor să rămână în ţările lor.

Dar această situaţie îi expune riscului de a plăti mai mult pentru a intra în Marea Britanie, întrucât dreptul lor de a se muta acolo expiră pe 31 decembrie.

Marea Britanie a încetat să mai fie membră a UE în ianuarie, dar a convenit o perioadă de tranziţie până la sfârşitul anului 2020. În acest timp, cetăţenii UE şi-au păstrat dreptul la libera circulaţie - ceea ce înseamnă că se pot muta în Marea Britanie pentru a lucra sau a studia fără a avea nevoie de vize.

Acest lucru nu va mai fi valabil începând cu ianuarie, iar studenţii europeni care se vor muta în Marea Britanie după 31 decembrie vor trebui să solicite o viză de student pentru a avea un statut legal. De asemenea, vor trebui să plătească o taxă pentru servicii de sănătate.

Cererea de viză de student costă 348 de lire, iar costurile legate de sănătate se ridică la 470 de lire pentru fiecare an de studiu. Drept urmare, studenţii din UE care şi-au început studiile la instituţiile din Marea Britanie sunt îndemnaţi să călătorească în Marea Britanie în următoarele săptămâni.

”Îi îndemnăm pe studenţii UE înscrişi în universităţile din Marea Britanie să se familiarizeze cu schema de decontare a UE din Marea Britanie şi cu noile reguli de imigraţie din Marea Britanie, mai ales dacă în prezent urmează studii de la distanţă, din altă ţară”, a spus un oficial al UE.

Studenţii care vor sosi în Marea Britanie anul viitor nu vor putea aplica pentru schema de decontare a UE - un statut de imigraţie care permite cetăţenilor UE care locuiesc în Marea Britanie să îşi păstreze drepturile, în pofida deciziei Regatului Unit de a ieşi din UE.

Numărul cetăţenilor UE care aleg să studieze în Marea Britanie a început să scadă în 2016 - acelaşi an în care Regatul Unit a votat pentru părăsirea UE. În ultimul an universitar, această cifră a scăzut din nou cu 2% faţă de 2019, au arătat datele de la Serviciul de admitere la universităţi şi colegii (UCAS).

City University din Londra, unde aproximativ 10% din studenţii săi la studii de licenţă şi postuniversitare provin din ţări ale UE, a declarat pentru CNBC: ”Am putut oferi seminarii online, în care echipa noastră internaţională poate răspunde la întrebările studenţilor şi poate oferi consiliere cu privire la procesul de solicitare a sistemului de reglementare a UE. ”De asemenea, trimitem în mod regulat e-mailuri ţintite, care să le reamintească studenţilor despre termenele limită şi să le furnizeze cele mai actualizate informaţii”, a spus universitatea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.