Un student din statul New York (nord-est), Patrick Dai, în vârstă de 21 de ani, de la Universitatea Cornell, compare în justiţie cu privire la ameninţări online cu moartea - ”înjunghierea şi tăierea la gât a tuturor bărbaţilor evrei din campus, violarea şi aruncarea de pe o faleză a tuturor femeilor evreice şi decapitarea tuturor bebeluşilor evrei” - a colegilor săi evrei, în contextul unor temeri după o creştere a infracţiunilor antisemite şi rasiste pe fondul Războiului din Fâşia al Israelului împotriva Hamas, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mai mulţi oficiali americani au denunţat acte antisemite şi islamofobe în Statele Unite după atacul Hamas de la 7 octombrie în Isarel şi războiul israelian de represalii din Fâşia Gaza.

Patrick Dai a fost arestat marţi, a fost acuzat de publicarea online a unor ”ameninţări cu moartea sau rănirea” unor evrei, au anunţat marţi într-un comunicat autorităţile judiciare americane.

Tânărul - care riscă până la cinci ani de închisoare - urma să fie prezentat în justiţie, anunţau ele.

Suspectul a ameninţat cu ”înjunghierea şi tăierea la gât a tuturor bărbaţilor evrei din campus, violarea şi aruncarea de pe o faleză a tuturor femeilor evreice şi decapitarea tuturor bebeluşilor evrei”.

Autorităţile judiciare americane nu au precizat dacă studentul s-a referit în mod direct la războiul din Fâşia Gaza.

Această arestare relevă angajamentul Guvernului american ”împotriva actelor ilegale motivate de ură”, a subliniat miercuri secretarul american al Justiţiei Merrick Garland.

”Ameninţările comunităţilor evreieşti, musulmane şi arabe au crescut considerabil în ţara noastră”, a anunţat el la un forum virtual pe tema urii.

”PORCI EVREI”

”Departamentul Justiţiei nu tolează nicio violenţă sau ameninţări ilegale cu violenţă alimentate de antisemitism sau islamofobie”, a subliniat el, citat într-un comunicat.

Studentul de la Cornell este acuzat de faptul că a ameninţat să ”aducă o puşcă de asalt în campsu şi să împuşte toţi porcii de evrei”, ”trăgând” într-o cantină cuşer, se arată în comunicat.

Universitatea a anunţat duminică că poliţia ancheta cu privire la ameninţări antisemite publicate pe Internet.

Luni, Casa Albă a tras un semnal de alarmă cu privire la o ”creştere alarmantă a incidentelor antisemite în şcoli şi campusuri universitare”, fără să prezinte bilanţuri exacte.

Războiul Israelului împotriva Hamas provoacă tensiuni puternice în cele mai prestigioase universităţi americane - ca Harvard, unde aproximativ 30 de organizaţii studenţeşti au desemnat ”regimul israelian în înregime vinovat de violenţă”.

Această scrisoare a provocat indignare în rândul unor politicieni şi personalităţi publice.

Preşedinţi ai unor universităţi israeliene au acuzat miercuri, într-o scrisoare deschisă, campusurile americane de faptul că au devenit ”terenuri propice unor sentimente antiisraeliene şi antisemite, alimentate larg de o înţelegere naivă şi părtinitoare a conflictului”.

În Israel, peste 1.400 de persoane au fost ucise, în principal civili, în atacul sângeros al Hamas de la 7 octombrie, potrivit autorităţilor.

În Fâşia Gaza, bilanţul represaliilor israeliene se apropie de 9.000 de morţi, jumătate copii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.