Vizitarea fostei Bazilici turce Sfânta Sofia, transformată în moschee în 2020, nu mai este gratuită - începând de luni -, iar intrarea costă 25 de euro atât pentru vizitatorii străini, cât şi pentru credincioşii străini care vor să se roage, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Noua taxă de intrare este expusă în mod clar pe esplanada din faţa intrării principale - rezervată doar cetăţenilor turci.

O pancartă portocalie îi tirmite pe străini către o intrare laterală şi opt ghişee aliniate.

Această intrare - comparată de presa turcă cu ”o intrare de garaj”, din cauza unor obloane rulante şi porticurilor de securitate - oferă acces către un tunel sub Minaretul Baiazid, cu ajutorul căruia vizitatorii pot admira Sfânta Sofia fără să tulbure rugăciunile.

Luaţi din scurt, puţin vizitatori s-au dus luni să plătească intrarea de 25 de euro.

”Era gratuit ieri. Sunt surprinşi”, recunoaşte sub protecţia anonimatului un tânăr oficial însărcinat cu orientarea trecătorilor.

Tânărul confirmă că pelerinii musulmani, dacă sunt de naţionalitate străină şi vor să se roage la Sf Sofia, trebuie să plătească intrarea ca simpli turişti.

Biletul de intrare dă acces la galeria de la etaj şi la muzeu, precizează el, subliniind necesitatea efectuării unor lucrări importante în bazilica ridicată în secolul al IV-lea şi reconstruită de către împăratul bizantiv Iustinian în secolul al VI-lea.

DEGRADĂRI ŞI VANDALIM

Această decizie face parte dintr-un nou plan de gestionare a vizitatorilor, la recomandarea UNESCO, avertiza în toamnă ministrul Culturii şi Turismului Mehmet Nuri Ersoy.

Sf Sofia - transformată prima oară în moschee la cucerirea Constantinopolului -, clasată în Patrimoniul Umanităţii, a devenit muzeu prin voinţa fondatorului republicii tuce, Mustafa Kemal Atatuk, în 1934.

Ea a redevenit o moschee la 10 iulie 2020, prin decizia preşedintelui islamo-conservator Recep Tayyip Erdogan.

De atunci, cozi lungi de aşteptare se formau în faţa monumentului.

Acest succes este acuzat de cauzarea unor degradări şi chiar vadalim la poarta imperială din lemn de şapte metri înălţime, din cauza lipsei unor măsuri de protecţie adecvate.

Istorici estimează că monumentul este mai puţin respectat ca balizică decât era ca muzeu.

Sf Sofia şi domul său principal sunt victime ale nenumăratelor cutremure care au afectat Constantinopolul şi Istanbulul, iar seime frecvente continuă să zguduie venerabilul edificiu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.