Un strămoş al preşedintelui american Joe Biden, Moses Robinette, care a fost condamnat la doi ani de închisoare cu privire la o ”tentativă de omor” de către un tribunal militar în 1864, a fost graţiat de către Abraham Lincoln, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Documente de la Arhivele Naţionale americane relevă procesul strămoşului actualului preşedinte democrat, condamnat cu privire la faptul că s-a bătut cu un angajat al armatei în timpul Războiului de Secesiune, după care a fost graţiat de către preşedintele republican braham Lincoln (1809-1865), dezvăluie în ediţia de luni cotidianul The Washington Post (WP).

Acest documente atestă astfel o legătură între Joe Biden şi vechiul său predecesor la Casa Albă, în urmă cu 160 de ani, când cel de-al 16-lea preşedinte al Statelor Unite l-a graţiat pe Moses Robinette, stră-străbunicul actualului şef de stat.

La 21 martie 1864, într-o tabără militară de pe malul Potomacului, în statul american Virginia, la marginea capitalei federale americane Washington, John Alexander, un angajat al armatei, îl aude pe Moses Robinette vorbind despre el la popotă.

Alexander dă buzna, încep să curgă înjurături, spiritele se încing, iar Robinette scoate un bricag din buzunar.

Cei doi se încaieră, iar Alexander sângerează, rănit de lovituri cu cuţitul.

O lună mai târziu, începe un proces militar împotriva lui Robinette, acuzat între altele de ”tentativă de omor”.

La bară, martori descriu un bărbat plin de entuziasm, mereu vioi şi glumeţ”, iar versiunile diferă cu privire la faptul dacă vreunul dintre cei doi a băut alcool înainte de izbucnirea încăierării.

În timpul procesului, Robinette dă asigurări că nu avea ”nicio intenţie rea faţă de Alexander, înainte sau după (încăierare). M-a bruftuluit şi ar fi putut să mă rănească grav dacă n-aş fi recurs la mijloacele pe care le-am folosit”.

Însă judecătorii îl condamnă pe stră-străbunicul preşedintelui la doi ani de închisoare.

Acesta este trimis pe Insulele Dry Tortugas, la capătul Floridei, unde se întâlneşte cu trei ofiţeri din armată pe care-i cunoaşte bine.

Ei îi cer atunci lui Lincoln să anuleze condamnarea şi critică o sentinţă prea dură din cauză că ”s-a apărat şi a rănit cu un briceag un coleg care-i era mult superior în forţă şi ca statură, sub impulsul momentului”.

Cererea ajunge la preşedinte, care decide să-l graţieze pe strămoşul lui Joe Biden.

Moses Robinette, eliberat, se întoarce acasă, în statul Maryland şi îşi reia viaţa sde agricultor.

El s-a născut în 1819 şi a murit în 1903. El era prezentat în necrolog, cu 39 de ani înaintea naşterii actualului preşedinte, drept un ”om instruit şi de o mare eleganţă”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.