Liderii NATO nu vor lansa, la summitul lor de la Vilnius, de la mijlocul lunii iulie, o invitaţie oficială pentru Ucraina de a se alătura Alianţei Nord-Atlentice, a declarat luni secretarul general Jens Stoltenberg, citat de CNN şi Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"La summitul de la Vilnius şi în cadrul pregătirilor pentru summit, nu discutăm despre lansarea unei invitaţii formale", a declarat reporterilor secretarul general al NATO după o întâlnire cu cancelarul german Olaf Scholz, la Berlin.

"Ceea ce pot spune este că, de fapt, aliaţii au căzut deja de acord asupra multor lucruri", a remarcat Stoltenberg, făcând referire la invitaţiile de aderare la NATO adresate Finlandei şi Suediei. "De asemenea, suntem de acord cu ceea ce am declarat în 2008, şi anume că Ucraina va deveni membră a Alianţei. De asemenea, suntem de acord că nu este de competenţa Rusiei, ci a Ucrainei şi a aliaţilor NATO să decidă când este momentul potrivit pentru a invita Ucraina", a adăugat Stoltenberg.

În schimb, liderii vor discuta despre cum să apropie Ucraina de NATO.

În acelaşi timp, Stoltenberg a avertizat în privinţa acceptării unui conflict îngheţat în Ucraina în schimbul încheierii războiului. "Cu toţii ne dorim ca acest război să se încheie, dar o pace justă nu poate însemna îngheţarea conflictului şi acceptarea unui acord dictat de Rusia", a punctat el.

Liderul Ucrainei, Volodimir Zelenski, l-a presat pe Stoltenberg în ocazii anterioare să dea un termen pentru candidatura Ucrainei la aderare. În timpul vizitei în Republica Moldova de la începutul lunii iunie, Zelenski a subliniat că Ucraina "este pregătită să fie în NATO şi aşteaptă ca şi NATO să fie pregătită". În acelaşi timp, liderul ucrainean a acceptat că ţara sa nu poate adera la NATO cât timp are în desfăşurare războiul cu Rusia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.