Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg salută prima reuniune istorică a Consiliului NATO-Ucraina, ridicat la acest rang de la cel de Comisie, un semn al susţinerii acestei foste republici sovietice sfâşiată de războiul rus, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Acesta este un moment cu adevărat istoric: aliaţii (din NATO) şi Ucraina stau unii lângă alţii ca egali pentru a aborda viziunea noastră comună a securităţii euro-atlantice”, a declarat secretarul general al NATO la primirea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski la reuniune.

Stoltenberg a lăudat curajul Ucrainei în războiul împotriva Rusiei.

NATO încearcă să transmită mesajul că susţine Ucraina, în pofida faptului că nu a propus un calendar ale aderării acesteo ţări est-europene la blocul militar occdiental la acest summit de la Vilnius, în Lituania.

Jens Stoltenberg dă asigurări că NATO susţine Ucraina şi că aceasta va deveni un stat membru al Alianţei Nord-Atlantice ulterior.

”Trebuie să ne menţinem şi să ne extindem şi mai mult susţinerea pentru a ajuta Ucraina să-şi elibereze teritoriul şi să descurajeze o viitoare agresiune rusă”, subliniază el.

”La acest summit, am reafirmat că Ucraina va deveni membră a Alianţei (Nord-Atlantice) şi am luat decizii pentru a aduce Ucraina mai aproape de NATO. Azi (miercuri) ne întâlnim ca egali, şi abia aştept ziua în care ne vom întâlni ca aliaţi”, a continuat el.

Preşedintele american Joe Biden a dat mâna cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski cu câteva momente înainte de începerea reuniunii Consiliului NATO-Ucraina.

Cei doi preşedinţi urmează să participe la o reuniune bilaterală miercuri, în marja summitului NATO de la Vilnius.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.