Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a îndemnat luni la un armistiţiu între forţele azere şi armene în enclava separatistă azeră Nagorno Karabah, unde bilanţul confruntărilor armate continuă să crească, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Turcia - ţara în care s-a exprimat Stoltenberg - a îndemnat, la rândul său, Alianţa Nord-Atlantică să ceară retragerea forţelor armene din regiunea separatistă, situată pe teritoriul Azerbaidjanului şi cu populaţie majoritar armeană.

În a noua zi, luni, a unui conflict armat care s-a soldat cu sute de victime, Armenia şi Azerbaidjanul s-au acuzat reciproc de faptul că au atacat zone civile.

Secretarul generalal NATO a apreciat, într-o conferinţă de presă comună cu ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu, că nu există o soluţie militară la conflictul îngheţat din Nagorno Karabah.

”Este extrem de important ca noi să transmitem un mesaj foarte clar tuturor părţilor, pentru ca ele să înceteze focul imediat. Noi ar trebui să susţinem toate eforturile vizând găsirea unei soluţii paşnice şi negociate”, a subliniat Stoltenberg.

Turcia, un stat membru NATO, îşi afişează însă deplina susţinere faţă de Azerbaidjan.

”Azerbaidjanul se bate pe propiul pământ, pe care încearcă să-l recucerească de la terorişti şi ocupanţi”, a declarat Mevlut Cavusoglu.

”Din punct de vedere legal şi moral, toată lumea trebuie să susţină Azerbaidjanul în acest sens”, a apreciat el.

”Toată lumea, adică NATO, ar trebui să îndemne la soluţionarea problemei în virtutea dreptului internaţional, rezoluţiilor ONU şi integrităţii teritoirale a Azerbaidjanului, prin retragerea imediată a Armeiei din această regiune”, a adăugat Cavusoglu.

Preşedintele azer Ilhan Aliev a cerut, la rândul său, ca Turcia să se implice în procesul de pace, potrivit agenţiei ruse de presă RIA Novosti.

Conflictul între forţele azere şi separatişti amreni, ”îngheţat” de ani de zile” în această enclavă muntoasă, a reizbucnit la 27 septembrie, cu o intensitate fără precedent de la războiul sângeros de după prăbuşirea URSS, în 1991.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.