Stephen Barclay, ministrul Brexitului, a afirmat că amânarea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană nu ar fi în interesul nimănui, dacă situaţia ar fi în continuare neclară şi a precizat că o astfel de decizie nu se află în planurile guvernului britanic, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-o apariţie la BBC Radio 4, Barclay a refuzat să comenteze cu privire la afirmaţiile lui Olly Robbins, negociatorul-şef al Marii Britanii cu privire la Brexit care a fost auzit într-un bar din Bruxelles spunând că parlamentarii vor avea de ales, în ultima clipă, între acordul premierului Theresa May şi o amânare a Brexitului.

Barclay a precizat că aceste comentarii, care au fost auzite de o jurnalistă a postului de televiziune ITV, au fost făcute „într-un bar gălăgios” şi a adăugat că o amânare nu se află în planurile guvernului şi o astfel de decizie nu ar putea aparţine doar Londrei.

Barclay, care s-a întâlnit cu mai mulţi europarlamentari în Strasbourg marţi, a adăugat: „Am ajuns la concluzia că nu este în interesul nimănui o amânare fără să avem mai multă claritate. Ar fi ceva foarte perturbator pentru Parlamentul European”.

„Vor avea alegeri pentru parlament şi pentru comisie, care vor avea loc la sfârşitul lui mai aşa că nu există o dorinţă din partea europenilor de a vedea, după cum mi-au descris, „o amânare în întuneric”, fără să avem claritate privind motivul”, a precizat Barclay.

„Nu este în interesul nimănui să avem o amânare ... fără claritate”, consideră Barclay.

Întrebat fiind în legătură cu temerile liderilor din mediul de afaceri privind taxele vamale, controalele la graniţă şi procedurile în cazul unui Brexit fără acord, Barclay a afirmat că guvernul va publica mai multe informaţii în curând.

„Vom gestiona acele îngrijorări printr-un acord în parlament şi ne vom asigura că vom insufla încrederea necesară companiilor”, a declarat el.

Întrebat dacă guvernul va comunica firmelor ce taxe vor trebui să plătească în cazul unui Brexit fără acord, Barclay a afirmat: „Vom oferi informaţii în acest sens în următoarele zile”.

Guvernul a promis că va implementa 40 de acorduri ale UE cu 70 de ţări privind comerţul liber astfel că aceste acorduri s-ar aplica pentru Marea Britanie chiar şi în cazul unui Brexit fără acord.

Însă conform unor documente publicate de The Sun, doar şase astfel de acorduri vor fi gata la timp, până pe 29 martie. Este vorba despre acordurile cu Elveţia, Chile, un bloc african şi cu Insulele Feroe în timp ce negocierile pentru acorduri cu Israel şi Autoritatea Palestiniană „merg conform planului”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.