Guvernul iranian a promis marţi o acţiune energică vizând să pună capăt dificultăţilor cu care se confruntă sinistraţii sesimului care a afectat duminică provincia Kermanshah, în vestul Iranului, concomitent cu apariţia impulsului unei solidarităţi naţionale, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La două zile după catastrofă, oraşul Sar-e Pol-e Zahab, de unde sunt originare trei sferturi dintre cele 432 de persoane moarte în cutremur - potrivit ultimului bilanţ oficial - părea împărţit, potrivit unui jurnalist AFP.

Alături de imobile sau case total distruse sau construcţii care mai rezistau dar ale căror faţade au fost distruse, numeroase clădiri au rezistat cutremurului de magnitudinea 7,3.

Marţi după-amiaza o echipă de salvatori şi câini de la Semiluna Roşie căuta supravieţuitori.

Centrul oraşului era blocat, numeroşi locuitori din provincie venind cu maşina, pregătiţi să le sară în ajutor sinistraţilor. Unii distribuiau pături, alţii apă, un ajutor suplimentar binevenit pe lângă eforturile statului.

Pe o stradă, în centrul acestui oraş cu aproximativ 85.000 de locuitori, riverani ajutau polişişti să evacueze un bătrân cu faţa acoperită de sânge uscat şi cu mâna bandajată, a cărui locuinţă stătea să se surpe în orice moment.

Mai multe parcuri au fost transformate în campinguri. Sute de corturi furnizate de Semiluna Roşie le împânzeau, alături de corturi individuale.

”Ceea ce ne trebuie este un cort şi pături pentru a petrece noaptea”, a declarat Shima Maryami Kiani, în vârstă de 24 de ani, care are un copil în vârstă de trei ani.

”ÎNCĂLZIRE, CAZARE, HRANĂ”

La fel ca ei, zeci de mii de sisnistraţi urmează să petreacă o nouă noapte afară.

Sosit cu elicopterul miercuri dimineaţa, preşedintele Hassan Rohani s-a întâlnit după-amiaza cu autorităţile locale ca să evalueze situaţia.

”Vreau să-i asigur pe toţi cei care suferă că Guvernul a început să acţioneze cu toată puterea şi că depune eforturii să rezolve (problemele) cât mai repede posibil”, a declarat el.

Odată cu apropierea iernii, ajutorarea sinistraţilor este o provocare majoră. Potrivit unei estimări oficiale, 15.500 de locuinţe au fost distruse, iar alte 15.000 avariate.

Potrivit autorităţilor, şapte oraşe şi aproape 2.000 de sate au suferit pagube.

”Urgenţa este de-acum să se furnizeze soluţii de încălzire, cazare şi hrană”, a recunoscut la televiziunea naţională Pir Hossein Koolivand, şeful serviciului naţional iranian de salvare, în contextul în care autorităţile lasă se întrevadă o încetare a operaţiunilor de căutare marţi.

Republica islamică a ţinut marţi o zi de doliu naţional în memoria victimelor.

În afară de cei 432 de morţi iranieni, opt persoane au murit în Irak, iar cutremurul s-a soldat în mod oficial cu peste 7.700 de răniţi în Iran şi 336 în Irak.

Cutremurele sunt frecvente în Iran. Seismul din decembrie 2003 - soldat cu 31.000 de morţi - care a aneantizat oraşul istoric Bam (sud) şi cel din iunie 1990 -soldat ci 40.000 de morţi - în nordul ţării rămân profund gravate în memoria colectivă.

”IRANUL PLÂNGE”

Zonele afectate de catastrofă au fost unul dintre teatrele majore ale luptelor Războiului dintre Irak şi Iran (1980-1988) şi poartă încă şi astăzi stigmatele.

Sar-e Pol-e Zahab, mai ales, a fost un simbil al rezistenţei îndelungate a Iranului în acest război declanşat de Irak.

În semn de doliu, releviziunea naţională arbora o bandă neagră pe ecran. Ea difuza la intervale regulate un diapozitiv cu pagubele şi victimele, pe fundalul medoliei "Sad Lisa", cântecul britanicului Cat Stevens (Yusuf Islam de la convertirea sa la islam).

Provincia Kermanshah este locuită în principal de kurzi. În semn de compasiune, cotidianul guvernamental Iran a publicat în mod excepţional un titlu în kurdă, pe prima paină, ”Iranul plânge împreună cu Kermanshah”.

Citaţi de presa iraniană, mai mulţi oficiali locali au apreciat marţi că eforturile statului sunt încă insuficiente ca răspuns la suferinţa populaţiei.

Iniţiative private au preluat ştafeta.

Gloria fotbalului iranian, fostul jucător Ali Daei a lansat o inişiativă de colectare de hrană şi de bunuri de primă necesitate.

Un mare cinematograf din Teheran a anunţat că alocă jumătate din încasări ajutortării sinistraţilor, iar două echipe de forbal din capitală au anunţat că trimit sute de corturi şi pături.

Potrivit autorităţilor s-a trecut la realimentarea treptată cu apă şi electricitate în cea mai mare parte a zonelor afectate.

Agenţia iraniană Tabnak a anunţat un simbol al speranţei - naşterea unei fetiţe, al cărei prenume ste Ava, într-unul dintre cele trei spitale de campanie din zona sinistrată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.