Statele Unite se află la doar câteva ore de o paralizie a administraţiei federale, în lipsa unui vot privind finanţarea acesteia, un scandal în care preşedintele Joe Biden şi republicanii îşi atribuie vina reciproc, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prima economie a lumii urmează să încetinească duminică, mai puţin dacă are loc un acord de ultim moment, extrem de improbabil, iar 1,5 milioane de funcţionari urmează să fie privaţi de salarii, traficul aerian să fie perturbat şi vizitatorii parcurilor naţionale să găsească porţi închise.

Motivul este că niciuna dintre cele două Camere ale Congresului, nici Senatul, controlat de democraţi, şi nici Camera Reprezentanţilor, controlată de către republicani, nu au reuşit să adopte o lege a finanţelor prin care să prelungească bugetul statului federal, care expiră la miezul nopţii de sâmbătă spre duminică, la ora 4.00 GMT (duminică, 7.00, ora României).

Cu un an înainte de alegerile prezidenţiale, cele două tabere se acuză reciproc de această situaţie, foarte nepoplară în rândul americanilor.

Această criză bugetară va avea repercusiuni directe asupra Războiului din Ucraina.

Casa Albă a cerut iniţial ca legea finanţelor supusă votului aleşilor să cuprindă un ajutor militar şi umanitar destinat Ucrainei în valoare de 24 de miliarde de dolari.

Conştient de riscul oboselii marelui său aliat american, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a efectuat săptămâna trecută o vizită în Congres, într-o încercare de a convinge Statele Unite să-l ajute să treacă ”linia de sosire” împotriva Rusiei.

Însă deblocarea unei asemenea sume pare tot mai incertă, având în vederea direcţia în care se îndreaptă negocieri purtate în culise.

O mână de aleşi republicani trumpişti refuză să deblocheze un nou ajutor Kievului, apreciind că aceste fonduri este necesar să fie alocate în gestionarea crizei migraţiei în Statele Unite.

PRĂPASTIE POLITICO-FINANCIARĂ

Aceşti locotenenţi ai lui Donald Trump, care dispun de o putere disproporţionată din cauza unei majorităţi foarte fragile a republicanilor în Camera Reprezentanţilor, au împins deja Statele Unite pe marginea prăpăstiei politico-financiare în urmă cu patru luni, în dosarul ridicării plafonului datoriei.

Ei au primit de la fostul preşedinte - care l-ar putea înfrunta pe Joe Biden în 2024 - ordinul de a ”paraliza” statul federal, dacă nu obţin câştig de cauză în ”toate” dosarele bugerate aflate în dezbatere.

Preşedintele democrat Joe Biden consideră că mingea se află în terenul republicanilor din Camera Reprrzentanţilor.

Din contră, preşedintele Camerei Reprezentanţilor Kevin McCarthy, ales cu preţul a numeroase înţelegeri cu trumpiştii, îi acuză pe democraţi că vor ”să paralizeze Guvernul”.

În timpul preşedinţiei lui Donald Trump, Statele Unite au înregistrat cel mai lung "shutdown", în iarna 2018-2019.

Potrivit mai multor estimări, PIB-ul american a pierdur atunci peste trei miliarde de dolari

Cu câteva ore înainte de termen, America se pregăteşte de o nouă închidere - totală sau parţială - a serviciilor.

Funcţionari au început să fie notificaţi cu privire la iminenţa acestei paralizii.

Majoritatea celebrelor parcuri naţionale americane, ca Yosemite şi Yellowstone, îşi vor închide porţile.

Traficul aerian ar urma să fie foarte perturbat, deoarece controlorii de trafic aerian şi funcţionarii Agenţiei Securităţii Transporturilor (TSA) sunt de asemenea vizaţi.

Unii beneficiari de ajutoare alimentare ar putea să nu mai primească acest ajutor.

Fiecare săptămână de "shutdown" ar putea costa 0,2 puncte procentuale din PIB-ul Statelor Unite în trimestrul patru, potrivit unei note a economiştilor de la Goldman Sachs.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.