Statele Unite încă analizează o solicitare din partea premierului interimar din Haiti Claude Joseph pentru trimiterea de trupe care să ajute la securitatea infrastructurii esenţiale, după asasinarea preşedintelui Jovenel Moise, a declarat luni purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conducerea politică din Haiti este în continuare neclară, fiind esenşial ca liderii ţării să colaboreze pentru stabili o direcţie de viitor unită.

Moise a fost împuşcat miercuri devreme, la domiciliul său din Port-au-Prince, de ceea ce autorităţile haitiene descriu ca o unitate de asasini formată din 26 de columbieni şi doi haitieni americani.

Poliţia haitiană a declarat duminică că a arestat un alt suspect cheie.

Moartea preşedintelui a scufundat ţara tulburată într-o frământare mai profundă, iar oficiali americani au călătorit duminică în Haiti pentru a evalua situaţia şi a se întâlni cu trei politicieni care au susţinut pretenţii concurente de a prelua conducerea.

"Ceea ce este clar despre călătoria lor este că există o lipsă de claritate cu privire la viitorul conducerii politice", a spus Psaki într-un briefing de ştiri.

Haitienii din anumite părţi din Port-au-Prince planificau săptămâna aceasta proteste împotriva prim-ministrului interimar şi a şefului de stat interimar Claude Joseph, potrivit postărilor de pe reţelele de socializare.

Dreptul lui Joseph de a conduce ţara a fost contestat de alţi doi politicieni de rang înalt, premierul desemnat Ariel Henry şi preşedintele Senatului, Joseph Lambert.

Emily Horne, purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al SUA, a declarat că delegaţia SUA a avut o întâlnire comună cu cei trei bărbaţi. În timpul discuţiilor, reprezentanţii SUA au încurajat un dialog deschis şi constructiv pentru a ajunge la un acord care să permită Haiti să organizeze alegeri libere şi corecte, a spus Horne.

Duminică, poliţiştii haitieni au declarat că au reţinut unul dintre presupuşii iniţiatori ai complotului, Christian Emmanuel Sanon, în vârstă de 63 de ani, un bărbat haitian pe care autorităţile îl acuză că a angajat mercenari pentru a-l elimina şi înlocui pe Moise. Nu au explicat motivele lui Sanon dincolo de a spune că sunt politice.

Luni, poliţia haitiană a emis un mandat de arestare pentru un alt columbian, aparent în legătură cu presupusul complot.

Presa columbiană a scris că bărbatul era un militar pensionar.

Poliţia columbiană a declarat luni că nu poate împărtăşi nicio ipoteză despre moartea lui Moise şi că respectă autonomia statului haitian.

Până în prezent, 18 columbieni legaţi de caz au fost arestaţi şi încă trei ucişi.

"Nu putem construi nicio ipoteză. Respectăm autonomia judiciară a statului haitian şi a autorităţilor sale ", a declarat jurnaliştilor din Bogota generalul Jorge Luis Vargas, şeful poliţiei naţionale columbiene.”

Familiile unora dintre columbieni, mulţi foşti soldaţi, au spus că rudele lor au fost angajate ca gărzi de corp, nu ca mercenari, şi că nu l-au ucis pe Moise.

Bărbaţii au fost iniţial contractaţi pentru a-l proteja pe Sanon şi ulterior au primit un mandat de arestare a lui Moise, a declarat duminică şeful poliţiei naţionale din Haiti, Leon Charles.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.