Statele Unite cred că Rusia ar putea consilia Iranul cu privire la modul în care să reprime manifestaţiile după moartea tinerei Mahsa Amini în urma arestării de către poliţia moravurilor, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Ne temem că Moscova ar putea să sfătuiască Iranul asupra celui mai bun mod în care să gestioneze manifestaţiile, pe baza experienţei lungi a Rusiei în materie de represiune", a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

"Ştim că ar putea lua în considerare o formă de susţinere a capacităţilor Iranului de a reprima manifestanţii", a spus purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate naţională de la Casa Albă, John Kirby. "Vedem semne că ar putea lua în considerare acest lucru", a adăugat el fără alte precizări. "Vedem ceea ce se întâmplă", a adăugat el. "Dar acest exemplu de cooperare actuală între Rusia şi Iran pentru a încălca nu doar drepturile omului şi drepturile civile ale iranienilor, ci şi, pentru a ameninţa viaţa ucrainenilor". 

Casa Albă a acuzat săptămâna trecută Iranul că ajută armata rusă "pe teren" în Crimeea. 

"Mesajul nostru către Iran este foarte clar: opriţi-vă să vă ucideţi poporul şi opriţi trimiterea de arme Rusiei pentru a ucide ucraineni", a subliniat Karine Jean-Pierre.

Iranul este zguduit de proteste populare inedite după moartea la 16 septembrie a tinerei în vârstă de 22 de ani, Mahsa Amini, decedată după arestarea de către poliţia moravurilor. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.