Statele Unite au cerut ca „brutala” conducere a Iranului să-i elibereze pe cei arestaţi în timpul prostetelor anti-guvernamentale care au avut loc recent în această ţară.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-un comunicat al Casei Albe, administraţia Trump spune că este „foarte îngrijorată” că Iranul a închis mii de oameni care au participat la „proteste paşnice”.

Numărul celor arestaţi în Iran nu este cunoscut, scrie BBC. Cifra oficială este de 1.000, însă surse iraniene sugerează că aceasta este mult mai mare.

Oficialii iranieni au declarat că cei mai mulţi dintre arestaţi au fost eliberaţi şi doar „instigatorii” vor fi judecaţi.

Protestele - cele mai mari demonstraţii de la disputatele alegeri prezidenţiale din 2009 - au început de la creşterea preţurilor şi au condamnat corupţia.

Ele au luat amploare şi au vizat guvernul şi liderii religioşi. Cel puţin 21 de persoane au fost ucise în violenţele dintre protestatari şi autorităţi.

Preşedintele Trump va decide, până vineri, dacă va continua să întărească sancţiunile aplicate Iranului. 

Declaraţia Casei Albe, transmisă în numele secretarului Sarah Sanders, susţine: „Administraţia Trump este foarte îngrijorată de informaţiile care arată că, în ultima săptămână, regimul din Iran a închis mii de cetăţeni iranieni pentru angajarea în proteste paşnice”.

„Alte informaţii potrivit cărora regimul a torturat sau ucis unii dintre protestatari, în timpul detenţiei, sunt şi mai îngrijorătoare. Nu vom rămâne tăcuţi în timp ce dictatura iraniană reprimă drepturile de bază ale cetăţenilor şi îi considerăm pe liderii iranieni responsabli pentru orice încălcare a lor”.

În continuarea declaraţiei este solicitată eliberarea imediată a tuturor prizonierilor politici din Iran.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.