Şeful Pentagonului, James Mattis, a declarat joi noaptea că va exista un răspuns ”eficient şi copleşitor” din partea aliaţilor, dacă vreun atac nuclear este lansat de către regimul nord-coreean. De asemenea, şeful departamentului Apărării a dat asigurări liderilor sud-coreeni de sprijinul continuu din partea americanilor, în ciuda declaraţiilor controversate ale preşedintelui republican cu privire la costurile NATO şi la banii investiţi în apărarea unor aliaţi, inclusiv prin construirea unor scuturi antirachetă precum THAAD din Coreea de Sud, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Regimul nord-coreean a testat în mod regulat rachete balistice sau bombe nucleare, iar retorica agresivă a alarmat întreaga regiune.

Statele Unite menţin în continuare, ca urmare a acordului de apărare postbelică,  o prezenţă militară ridicată în Coreea de Sud şi Japonia.

Preşedintele Donald Trump a declarat anterior că vrea ca cele două ţări asiatice să plătească mai mult pentru desfăşurarea de trupe militare ameircane.

Totuşi, Mattis s-a folosit de prima sa vizită în Coreea de Sud pentru a da asigurări că administraţia Trump îşi va respecta angajamentele din regiune, pentru a asigura o protecţie împotriva agresivităţii Phenianului.

”Orice atac asupra americanilor sau a aliaţilor noştri va fi învins, iar orice utilizare a unor arme nucleare va fi întâmpinată de un răspuns eficient şi copleşitor”, a declarat şeful Pentagonului în urma unei întâlniri cu ministrul sud-coreean al Apărării, Han Min-koo.

Anterior, Statele Unite au avertizat cu privire la detectarea unor activităţi suspecte în Coreea de Nord, care semnalizează o posibilă lansare de rachete balistice, deşi nu se cunosc detalii despre momentul în care va avea loc respectivul test sau despre raza de acţiune a ultimelor rachete dezvoltate de regimul de la Phenian.

Liderul Kim Jong-un a anunţat în mesajul de Anul Nou că experţii nord-coreeni au intrat în ultima fază de dezvoltare a unei rachete balistice intercontinentale şi se apropie de momentul testării unei asemenea arme, care ar putea să crească exponenţial puterea nucleară a regimului de la Phenian, în ciuda sancţiunilor internaţionale ce au vizat în ultimul an Coreea de Nord.

Regimul nord-coreean a detonat două bombe nucleare şi a lansat numeroase rachete în ultimul an, în încercarea de a dezvolta focoase nucleare capabile să lovească continentul nord-american.

Analiştii nu ştiu cât de aproape este regimul nord-coreean de realizarea ambiţiilor nucleare, întrucât nu a reuşit până în acest moment să testeze cu succes o rachetă intercontinentală.

Însă, experţii sunt de acord că Phenianul s-a îndreptat mai puternic spre dezvoltarea programului nuclear după preluarea puterii de către tânărul Kim Jong-un.

Vineri, Mattis se va îndrepta spre Japonia. Alţi 50.000 de soldaţi americani sunt detaşaţi în arhipelagul japonez, iar americanii plătesc anual 5,5 miliarde de dolari pentru întreţinerea bazelor militare din Japonia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.