Statele NATO trebuie să ia decizia politică de a trimite tancuri de luptă moderne în Ucraina pentru a oferi forţelor ucrainene un avantaj militar împotriva forţelor ruse invadatoare în lunile de iarnă, a declarat marţi ministrul lituanian de Externe Gabrielius Landsbergis, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am vorbit cu mai mulţi experţi militari şi răspunsul pe care îl aud este că dacă am furniza tancuri în această iarnă, să spunem în ianuarie, acest lucru ar putea face diferenţa”, a declarat presei ministrul lituanian de Externe Gabrielius Landsbergis, care participă la reuniunea miniştrilor de Externe din NATO de la Bucureşti, la o zi după ce a întreprins o vizită în capitala ucraineană Kiev, alături de alţi şase miniştri europeni de externe.

El a mai spus că autorităţile ucrainene i-au spus că au militari capabili să opereze tancuri de luptă NATO, sugerând că unii au urmat deja un antrenament corespunzător pe teritoriul Alianţei.

”Este o decizie politică, deoarece din punct de vedere militar, în timpul iernii, când linia frontului se stabilizează, dacă este nevoie de un impuls suplimentar, atunci acest lucru ar putea fi realizat prin furnizarea de tancuri de luptă suplimentare”, a punctat şeful diplomaţiei lituaniene.

Kievul a cerut în mod repetat principalilor producători de arme ai NATO să-i livreze tancuri de ultimă generaţie, în timp ce încearcă să-şi consolideze câştigurile teritoriale pe care le-a obţinut în contraofensiva din ultimele luni, în special în regiunea estică Donbas, aflată în centrul conflictului.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.