Starea Iuliei Skripal, fiica fostului spion rus Serghei Skripal, ”se îmbunătăţeşte rapid”, a anunţat luni spitalul în care este îngrijită, împreună cu tatăl ei, de când au fost găsiţi otrăviţi, pe 4 martie, la Salisbury, în sud-vestul Angliei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Mă bucur să vă pot anunţa o îmbunătăţitre a stării Iuliei Skripal”, a declarat Christine Blanshard, directoarea medicală a spitalului din Salisbury. ”Ea a răspuns bine tratamentului, însă continuă să primească îngrijiri clinice specializate 24 de ore din 24”.

”Ea nu se mai află în stare critică”, însă tatăl ei se află în continuare în stare critică, dar stabilă, a precizat spitalul.

A treia victimă, Nick Bailey, a fost externat joi. Acest poliţist a fost unul dintre primii care a intervenit la salvarea lui Serghei Skripal şi a fiicei sale, găsiţi inconştienţi pe o bancă publică.

Potrivit anchetatorilor, tatăl, în vârstă de 66 de ani, şi fiica sa, în vârstă de 33 de ani, au avut primul contact cu agentul neurotoxic la domiciliul lui Serghei Skripal, căruia fiica sa - care trăieşte în Rusia - îi făcea o vizită.

”Experţii au stabilit că cea mai înaltă concentrare de agent neurotoxic se afla pe uşa de la intrarea în domiciliu”, a anunţat miercuri poliţia.

Urme de agent chimic au fost găsite de asemenea în alte locuri, în concentraţii mai mici.

ANCHETĂLA DOMICILIU

Ancheta, care ar putea să dureze luni de zile, se va concentra asupra domiciliului lui Serghei Skripal şi împrejurimilor.

”Cei care locuiesc în cartierul Skripalilor se pot aştepta să vadă poliţişti care fac cercetări”, a declarat miercuri Dean Haydon, unul dintre reprezentanţii antitero ai poliţiei londoneze, care a vrut să dea asigurări. ”Riscurile sunt foarte slabe”.

Poliţia a anunţat joi că a instituit un perimetru în jurul unei zone de joacă pentru copii, în apropiere de domiciliul lui Serghei Skripal ”ca măsură de precauţie”.

Londra a acuzat Rusia că este ”vinovată” de această otrăvire, ceea ce Moscova neagă. Cazul a provocat o criză diplomatică Est-Vest fără precedent de la Războiul Rece.

Un fost colonel în cadrul serviciilor de informaţii ale armatei ruse - GRU -, Serghei Skripal a fost acuzat de Moscova de ”înaltă trădare” fiindcă a vândut informaţii serviciilor britanice şi a fost condamnat în 2006 la 13 ani de închisoare. În 2010, el a beneficiat de un schimb de spioni organizat înre Moscova şi Washington.

La 14 martie, Londra a anunţat expulzarea a 23 de diplomaţi ruşi de pe teritoriul său şi o blocare a relaţiilor bilaterale la cel mai înalt nivel.

Moscova a reacţionat expulzând la rândul ei 23 de diplomaţi britanici şi închizând filiala din Moscova a British Council, instrumentul promovării culturii britanice.

Urmând exemplul Marii Britanii, peste 25 de ţări au anunţat expulzări, cărora Rusia a promis să le riposteze.

În total, peste 140 de diplomaţi ruşi din Europa, America de Nord, Ucraina sau Australia vor fi nevoiţi să părăsească postul. Lor urmează să li se alăture şapte membri ai misiunii ruse la sediul NATO de la Bruxelles, cărora Alianţa Nord-Atlantică le-a retras marţi acreditarea.

În schimb, Turcia, care are a doua cea mai mare armată NATO va număr, nu va lua măsuri contra Rusiei, ”pe baza unei acuzaţii”, a declarat miercuri, potrivit presei turce, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Ancheta cu privire la otrăvirea de la Salisbury este una dintre cele mai complexe abordate de serviciile antitero şi în care sunt mobilizaţi 250 de specialişti.

Aproximativ 500 de martori au fost identificaţi de anchetatori, iar poliţia examinează peste 5.000 de ore de înregistrări ale unor camere de supraveghere video.

Un judecător britanic a autorizat să se preleveze probe de sânge de la fostul spion rus şi de la fiica sa, cu scopul de a fi transmise experţilor Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC).

Reprezentanţi OIAC au venit pe 20 martie în regatul Unit pentru a se întâlni cu experţi de la laboratorul militar din Porton Down, în apropiere de Salisbury, şi din poliţia britanică. Ei urmează să examineze, de asemenea, eşantioane prelevate de către experţi britanici.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.