Scandalurile ”inacceptabile” de spionaj şi de complot proruse dezvăluite în Germania şi în Regatul Unit nu vor împiedică susţinerea NATO a Ucrainei, avertizează secretarul general la Alianţei Nord-Atlantice Jens Stoltenberg, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Asemenea acte sunt periculoase şi inacceptabile”, a denunţat vineri, la Berlin, într-o conferinţă de presă comună cu cancelarul Olaf Scholz secretarul general al NATO.

”Ele nu ne vor descuraja să susţinem Ucraina şi ne coordonăm strâns răspunsul la orice act împotriva aliaţilor NATO”, a dat asigurări Jens Stoltenberg.

Jens Stoltenberg şi Olaf Scholz au au pledat în favoarea livrării unor sisteme de tip Patriot suplimentare Ucrainei, scrie Deutschlandfunk.

Secretarul general al NATO a îndemnat, într-o întâlnire cu cancelarul german ca celelalte state membre NATO să urmeze exemplul Germaniei şi să susţină Kievul.

El a salutat ajutoare promise Ucrainei de către Statele Unite, Regatul Unit şi Olanda, care urmează să fie livrate ”rapid”.

Olaf Scholz a îndemnat statele membre ale Uniunii Europene (UE) să facă mai mult în vederea unei consolidări a apărării aeriene a Ucrainei.

El sublinia recent că Ucraina are nevoie de şapte sisteme de tip Patriot suplimentare pentru a se apăra de atacuri ruseşti, cerute de către preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Germania a promis să furnizeze unul dintre aceste sisteme.

Olaf Scholz şi Jens Stoltenberg au folosit această întâlnire pentru a pregăti summitul NATO aniversar de la Washington, prevăzut la jumătatea lui iulie, potrivit postului german de radio.

Pe de altă parte, secretarul de Stat american Antony Blinken a anunţat vineri că a transmis Chinei îngrijorările Washingtonului cu privire la susţinerea pe care i-o oferă Rusiei.

El a declarat că invazia Ucrainei ar fi mai ”difiiclă” fără susţinerea Beijingului.

Joi, secretarul general al NATO Jens Stoltenber a atacat China şi a acuzat Beijingul de ”susţinerea economiei de război a Rusiei” prin împărtăşirea unor tehnologii de vârf care pot să fie folosite în producţia de rachete, tancuri şi avioane.

”China spune că vrea să întreţină relaţii bune cu Occidentul. În acelaşi timp, Beijingul a continuat să alimenteze cel mai mare conflict armat din Europa de la al Doilea Război Mondial. Ei nu pot să aibă şi una şi alta”, a subliniat el.

În Regatul Unit, un britanic în vârstă de 20 de ani a fost inculpat în virtutea legii britanice a securităţii naţionale cu privire la presupusa organizare a unor atacuri împotriva unor ”întreprinderi cu legături cu Ucraina”, au anunţat vineri autorităţile, un incident considerat ”profund îngrijorător” de către Londra.

”Dylan Earl, în vârstă de 20 de ani, este suspectat că a vizat întreprinderi cu legături cu Ucraina în beneficiul statului rus”, a anunţat şeful diviziei antiteroriste a parchetului brtianic, Nick Price.

Aceste fapte includ ”planificarea unui incendiu criminal” la o întreprindere ”cu legături cu Ucraina”, luna trecută.

Ulterior, Ministerul britanic de Externe a anunţat convocarea ambasadorului Rusiei la Londra.

În Germania, doi bărbaţi suspectaţi de faptul că au vrut să comită acte de sabotaj în contul Rusiei împotriva ajutării Ucrainei au fost arestaţi săptămâna trecută.

Cei doi, care deţin dublă cetăţenie rusă şi germană, au fost arestaţi în Bavaria (sud-est).

Ei sunt acuzaţi de faptul că au făcut reperări ale unor eventuale ţinte, inclusiv ”instalaţii ale forţelor armate americane” staţionate în Germania.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.