Salvatori căutau duminică tot mai disperaţi supravieţuitori în rândul celor 93 de persoane date dispărute la Xinmo, un sat situat în sud-vestul Chinei, acoperit de o avalanşă de roci, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cel puţin zece persoane au murit zdrobite de tonele de piatră care au acoperit 62 de gospodării în această localitate muntoasă, situată pe malul unui râu, în provincia Sichuan, potrivit unui nou bilanţ revizuit în scădere de către autorităţile locale.

Un bilanţ precedent anunţa 15 morţi.

Numărul persoanelor date dispărute a fost de asemenea revizuit în scădere de la 118 la 93, după ce mai multe persoane aflate în această situaţie au apărut, au precizat autorităţile prefecturii autonome şi qiang Aba, unde a avut loc catastrofa.

Doar trei supravieţuitori - un culplu şi bebeluşul lor - au fost găsiţi după ce o porţiune a versantului unui munte s-a desprins şi s-a surpat din cauza unor ploi puternice, sâmbătă.

Agenţia oficială China Nouă, care citează geologi trimişi la faţa locului, apreciază că şansele găsirii unor supravieţuitori sunt ”cu adevărat foarte mici”.

Qiao Dashi, tatăl sugarului care a supravieţuit, a declarat că s-a trezit sâmbătă, după ora locală 5.00, pentru a schimba scutecele fiului său şi a auzit ”un zgomot puternic”.

”Casa s-a cutremurat”, a declarat el pentru postul public de televiziune CCTV. ”Am fost luaţi (la vale). Roci au ajuns în camera noastră de zi. Împreună cu soţia mea am escaladat, ne-am luat bebeluşul şi am fost scoşi” afară dintre dărâmături.

”PSIHOLOGIC ESTE DUR”

”Eu am răni superficiale. În general sunt bine. Însă psihologic este dur. Întregul sat, zeci de familii, a fost ras”, a declarat el.

Şase escavatoare îndepărtau duminică dărâmături şi roci. Salvatori cu lămpi pe frunte, însoţiţi de câini, au muncit toată noaptea de sâmbătă spre duminică, într-un efort de a găsi victime, potrivit unor imagini difuzate de televiziunea de stat.

Aproximativ 3.000 de salvatori participau la aceste eforturi, potrivit Chinei Noi.

Roci au blocat albia râului şi doi kilometri de drum în această zonă în care accesul este dificil.

Satul nu se mai vede în imagini aeriene, iar râul este doar o pată gri acoperită de roci.

La Diexi, un cătun situat deasupra Xinmo, Yang Cangwin, care cultivă cartofi şi porumb, povesteşte că ea cunoştea pe toată lumea din satul acoprit de roci.

”Este atât de greu să-mi imaginez că aşa ceva se întâmplă când dormi liniştit în patul tău. Este pur şi simplu îngrozitor. N-au ştiut nimic”, a declaratpentru AFP această femeie în vârstă de aproximativ patruzeci de ani.

”INIMA ZDROBITĂ”

”Eu am pierdut contactul cu toţi prietenii mei de acolo. Mulţi dintre noi am fost să vedem locul. Am plâns toţi, cu inima zdrobită”.

Locuitorii de la Xinmo erau agricultori şi cultivau porumb, piper şi cartofi, a declarat Yang. Unii primeau turişti.

Un câine alb, cu o privire tristă, părând să-şi caute stăpânii după surpare, îi emoţionează pe navigatorii pe Internet.

În imagini difuzate de televiziunea de stat de limbă engleză CGTN, un salvator încearcă să convingă câinele să plece de pe un morman de roci şi pământ, însă câinele nu se mişcă.

Preşedintele Xi Jinping i-a îndemnat pe salvatori ”să nu-şi menajeze eforturile” în căutarea unor supravieţuitori şi să evite alte drame.

La Roma, Papa Francisc a adresat un mesaj solemn victimelor tragediei.

”Mă rog pentru defuncţi, răniţi şi cei care şi-au pierdut casele. Dumnezeu să aline familiile şi să-i ajute pe salvatori”, a spus el.

”Este cea mai importantă alunecare de teren de la cutremurul de la Wenchuan”, a declarat Wang Yongbo, unul dintre reprezentanţii însărcinaţi cu operaţiunile, referindu-se la un seism care s-a soldat cu 87.000 de morţi în mai 2008.

Alunecări de teren au loc frecvent în zone rurale şi muntoase în China, mai ales în timpul unor ploi puternice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.