Premierul spaniol Pedro Sanchez a declarat, marţi, că fluxul neaşteptat de migranţi care au înotat din Maroc în enclava sa Ceuta din nordul Africii este o criză serioasă pentru Europa, el angajându-se să restaureze rapid ordinea pe fondul tensiunilor diplomatice cu Marocul, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Spania a desfăşurat trupe în Ceuta pentru a patrula la graniţa cu Marocul, după ce aproximativ 8.000 de migranţi, mulţi din Africa subsahariană, inclusiv 1.500 de minori, au intrat în enclavă luni şi marţi, înotând sau urcând peste gard.

Vehiculele blindate păzeau plaja Ceutei marţi, iar soldaţii şi poliţia au folosit bastoane pentru a îndepărta migranţii de pe plajă şi au aruncat cu bombe de fum pentru a-i descuraja pe alţii să treacă.

Un reporter Reuters de pe teren a declarat că numărul sosirilor pe mare a încetinit, iar unii migranţi se întorc voluntar în Maroc. Alţi câţiva au putut fi văzuţi duşi de soldaţi.

Filmări ale plajei, efectuate marţi, în jurul orei 20:00, ora locală, au arătat că aproape toţi migranţii au fost eliberaţi.

Spania a declarat că aproximativ 4.000 de migranţi au fost deja retrimişi în Maroc, în baza unui acord de readmisie.

Liderul regional din Ceuta a criticat ceea ce el a descris drept pasivitatea Marocului în faţa creşterii numărului de migranţi, luni, iar unii experţi independenţi au spus că Rabatul a permis iniţial acest lucru ca mijloc de presiune asupra Madridului, în urma deciziei Spaniei de a interna în spital un lider rebel din Sahara de Vest.

Guvernul spaniol nu a făcut această legătură, Sanchez a numit naţiunea nord-africană ca fiind o prietenă a Spaniei, iar Ministerul de Interne a invocat cooperarea în ceea ce priveşte readmiterile, deşi ministrul de Externe Arancha Gonzalez Laya a declarat ambasadorului Marocului că Spania respinge şi dezaprobă sosirile în masă.

Rabatul şi-a rechemat ambasadorul său la Madrid, pentru consultări, a declarat o sursă diplomatică care a refuzat să fie numită, adăugând că relaţiile cu Spania au nevoie de un moment de ”contemplare”. Autorităţile marocane nu au răspuns la solicitările de comentarii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.