Guardia Civil spaniolă, care se ocupă, printre altele, de paza frontierelor ţării iberice, deţine un sistem integrat de monitorizare, SIVE, ce îi permite să detecteze inclusiv ambarcaţiunile gonflabile sau din lemn care transportă migranţi – sistem care lipseşte FRONTEX, au declarat reprezentanţi ai organismului de la Madrid la un seminar consacrat securităţii în Europa. Potrivit lor, România are un sistem similar instalat la Marea Neagră.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Guardia Civil a explicat că un astfel de sistem este costisitor şi are o rază de acţiune de numai 14 mile nautice, astfel că este puţin probabil ca agenţia europeană de pază a frontierelor, FRONTEX, să poată folosi unul similar.

Guardia Civil coordonează sistemul de la Centrul de Coordonare pentru Supraveghere a Coastei şi Maritimă din Madrid. Centrul, un complex subteran cu o suprafaţă de 6.000 de metri pătraţi, monitorizează toate patrulele – nave sau trupe – care se ocupă de supravegherea graniţelor Spaniei.

De asemenea, în complex lucrează ofiţeri de legătură ai Guardia Civil cu principalele ramuri ale armatei spaniole, dar şi cu NATO şi cu partenerii internaţionali.

Marea Mediterana a devenit în ultimul an principala cale de acces în Eropa a migranţilor ce fug de sărăcia şi războaiele din Africa. Italia este prima destinaţie a multora dintre ei.

Peste 65.000 de migranţi au ajuns de la începutul anului pe coastele italiene, cu aproape 18% mai mulţi decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Italia a devenit principalul punct de intrare pentru refugiaţi şi migranţi, după semnarea acordului de migraţie dintre Turcia şi Uniunea Europeană, care a pus capăt afluxului constantde migranţi spre coastele Greciei şi a dus în final la închiderea rutei migratorii din Balcanii de Vest.

De asemenea, un număr record de 181.000 de migranţi au ajuns anul trecut pe ţărmul Italiei. (Corespondenţă Ileana Toma, trimis special News.ro)

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.