Autonomia Cataloniei va rămâne suspendată dacă separatistul Carles Puigdemont încearcă să guverneze la Bruxelles, a anunţat, luni, şeful Guvernului spaniol, Mariano Rajoy.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rajoy a afirmat, în faţa aleşilor din partidul săi, că viitorul preşedinte al Cataloniei trebuie să "preia funcţia şi să fie prezent fizic", deoarece nu poate conduce de la Bruxelles, informează AFP.

"Dacă nu face acest lucru, articolul 155 va rămâne în vigoare", a declarat Rajoy, evocând articolul din Constituţie, care a permis punerea sub tutelp a regiunii de la 27 octombrie.

Carles Puigdemont, care se prezintă drept conducătorul legitim al Cataloniei, a fugit în Belgia cu puţin timp înainte de inculparea pentru rebeliune în legătură cu tentativa de ruptură unilaterală din 27 octombrie.

Dacă revine în Spania, el va fi plasat în detenţie provizorie, în urma unui mandat de arestare.

La alegerile regionale anticipate din 21 decembrie, separatiştii au obţinut majoritatea absolută în Parlamentul catalan, iar formaţiunea lui Carles Puigdemont a fost în frunte.

Puigdemont vrea să fie învestit de la distanţă, opţiune care nu este pe placul Guvernului central şi al opoziţiei, care au promis că vor contesta măsura în justiţie.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.