Traficul a fost reluat duminică între Franţa şi Spania, care a redeschis frontiera sa punând capăt stării de alertă şi unei izolări de aproape 100 de zile pentru a opri epidemia de coronavirus. Spaniolii au putut să îşi întâlnească rudele sau prietenii pe care nu i-au mai văzut din 14 martie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Guvernul a decretat stare de alertă pentru a coordona lupta contra virusului care a provocat până în prezent 28.322 de decese în una dintre cele mai afectate ţări de pandemie, potrivit Le Figaro. 

La punctul de frontieră Perthus, între regiunea franceză Occitania şi Catalonia spaniolă, a trecut o maşină la 2 sau 3 minute, de la ora 9.20 dimineaţa, a contatat AFPTV. Trecerile către Franţa au fost mai multe decât către Spania. Maşinile nu se opreau, frontiera fiind deschisă de sâmbătă, de la miezul nopţii. 

Cetăţenii Uniunii Europene şi ai altor state membre ale spaţiului Schengen pot intra în Spania şi nu mai sunt obligaţi la o carantină de 14 zile. 

Portugalia, deocamdată neafectată de coronavirus, a preferat să aştepte până la 1 iulie pentru a deschide frontiera terestră cu Spania. 

Spania a intrat în ceea ce a numit "noua normalitate" cu noi reguli de a evita o revenire a infecţiilor. 

Toţi trebuie să poarte măşti în spaţiile închise şi în aer liber când nu este posibil să menţină distanţa de siguranţă de 1,5 metri cu alte persoane. Accesul în sălile de spectacol, piscine şi plaje, hoteluri şi restaurante rămâne limitat la un procentaj care variază în funcţie de regiuni.  

De la 1 iulie, Spania va deschide frontierele către toate statele, în special pentru a salva ceea ce a mai rămas din sezonul turistic. Turismul reprezintă 12% din PIB. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.