Un grup de soţii ale soldaţilor ucraineni şi unul dintre opozanţii Kremlinului, Piotr Verzilov s-au întâlnit, miercuri, cu Papa Francisc la Vatican şi i-au cerut să intervină pentru a ”salva vieţile” celor care luptă cu forţele ruse la oţelăria Azovstal din Mariupol. De asemenea, ei au solicitat evacuarea soldaţilor într-o ţară terţă. Întâlnirea a durat aproximativ cinci minute, iar Suveranul Pontif a afirmat că ”se roagă pentru ei şi că face tot posibilul” în acest sens, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”L-am rugat să vină în Ucraina, să vorbească cu (n.r. preşedintele rus) Putin, să-i spună «Lăsaţi-i să plece». El a spus doar că se va ruga pentru noi", a declarat Katerina Prokopenko după scurta întâlnire.

Soţul ei, Denis Prokopenko, este unul dintre liderii Regimentului Azov, un fost batalion de extremă-dreapta transformat în unitate de Garda Naţională, care conduce trupele aflate în oţelăria Azovstal din oraşul-port Mariupol, din sudul Ucrainei.

”Sperăm că această întâlnire ne va oferi şansa de a le salva vieţile. Suntem pregătiţi pentru acţiunile Papei, ale delegaţiei sale, soldaţii noştri sunt pregătiţi să fie evacuaţi într-o ţară terţă", a spus Prokopenko.

Femeile au menţionat că întâlnirea lor cu Papa Francisc a durat aproximativ cinci minute şi a avut loc după audienţa generală săptămânală a acestuia din Piaţa Sfântul Petru.

Iulia Fedosiuk, o altă soţie a unui soldat ucrainean care s-a întâlnit cu Suveranul Pontif, a afirmat că femeile i-au transmis Papei că ”700 dintre soldaţii lor sunt răniţi, au cangrene, amputaţii”.

”Mulţi dintre ei sunt morţi, nu i-am putut îngropa, i-am cerut Papei să-i ajute, să fie o parte terţă în acest război şi să îi lase să treacă prin coridorul umanitar”, a mai precizat ea.

”Ne-a spus că se roagă pentru noi şi că face tot posibilul”, a continuat ea.

Femeia a adăugat că la oţelărie, ”condiţiile sunt groaznice, fără mâncare, fără apă, fără asistenţă medicală – ultimul spital a fost distrus de bombele ruseşti – mulţi soldaţi sunt morţi”.

Azovstalul este ultimul bastion al rezistenţei ucrainenilor împotriva ruşilor, care în prezent controlează Mariupolul.

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.