Un grup de soţii ale soldaţilor ucraineni şi unul dintre opozanţii Kremlinului, Piotr Verzilov s-au întâlnit, miercuri, cu Papa Francisc la Vatican şi i-au cerut să intervină pentru a ”salva vieţile” celor care luptă cu forţele ruse la oţelăria Azovstal din Mariupol. De asemenea, ei au solicitat evacuarea soldaţilor într-o ţară terţă. Întâlnirea a durat aproximativ cinci minute, iar Suveranul Pontif a afirmat că ”se roagă pentru ei şi că face tot posibilul” în acest sens, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”L-am rugat să vină în Ucraina, să vorbească cu (n.r. preşedintele rus) Putin, să-i spună «Lăsaţi-i să plece». El a spus doar că se va ruga pentru noi", a declarat Katerina Prokopenko după scurta întâlnire.

Soţul ei, Denis Prokopenko, este unul dintre liderii Regimentului Azov, un fost batalion de extremă-dreapta transformat în unitate de Garda Naţională, care conduce trupele aflate în oţelăria Azovstal din oraşul-port Mariupol, din sudul Ucrainei.

”Sperăm că această întâlnire ne va oferi şansa de a le salva vieţile. Suntem pregătiţi pentru acţiunile Papei, ale delegaţiei sale, soldaţii noştri sunt pregătiţi să fie evacuaţi într-o ţară terţă", a spus Prokopenko.

Femeile au menţionat că întâlnirea lor cu Papa Francisc a durat aproximativ cinci minute şi a avut loc după audienţa generală săptămânală a acestuia din Piaţa Sfântul Petru.

Iulia Fedosiuk, o altă soţie a unui soldat ucrainean care s-a întâlnit cu Suveranul Pontif, a afirmat că femeile i-au transmis Papei că ”700 dintre soldaţii lor sunt răniţi, au cangrene, amputaţii”.

”Mulţi dintre ei sunt morţi, nu i-am putut îngropa, i-am cerut Papei să-i ajute, să fie o parte terţă în acest război şi să îi lase să treacă prin coridorul umanitar”, a mai precizat ea.

”Ne-a spus că se roagă pentru noi şi că face tot posibilul”, a continuat ea.

Femeia a adăugat că la oţelărie, ”condiţiile sunt groaznice, fără mâncare, fără apă, fără asistenţă medicală – ultimul spital a fost distrus de bombele ruseşti – mulţi soldaţi sunt morţi”.

Azovstalul este ultimul bastion al rezistenţei ucrainenilor împotriva ruşilor, care în prezent controlează Mariupolul.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.