Un raid aerian al SUA în Somalia a ucis 52 de militanţi ai grupării teroriste al-Shabaab, la câteva zile după ce un atentat terorist al grupării extremiste asupra unui hotel din Kenya s-a soldat cu moartea a 21 de persoane, conform oficialilor militari americani, scrie BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-un comunicat al armatei americane se arată că nu au fost răniţi sau ucişi civili în raidul care a fost lansat sâmbătă ca răspuns la un atac al unui „grup mare” de militanţi asupra forţelor somaleze într-o zonă contestată din sudul capitalei Somaliei, Mogadishu.

Tatăl şi soţia unui bărbat identificat ca fiind unul dintre autorii atentatului sinucigaş coordonat de al-Shabaab la un hotel din Nairobi au fost arestaţi de poliţia din Kenya. Atacatorul, unul dintre cei cinci militanţi al-Shabaab care au intrat în complexul hotelier marţi, a fost identificat ca fiind Mahir Khalid Riziki, un bărbat în vârstă de 25 de ani care a crescut în oraşul Mombasa din Kenya, acolo fiind recrutat de gruparea teroristă, conform autorităţilor.

Deşi au fost forţaţi să părăsească marile oraşe, militanţii al-Shabaab controlează zone importante din regiunile rurale din sudul şi centrul Somaliei şi continuă să coordoneze atacuri sinucigaşe şi alte atacuri în Mogadishu şi în alte oraşe.

SUA au intensificat raidurile aeriene împotriva al-Shabaab în Somalia de când Donald Trump şi-a început mandatul, coordonând cel puţin 47 astfel de atacuri în 2018. Unele dintre raiduri au avut ca ţintă lideri importanţi sau oficiali financiari. Al-Shabaab, care este afiliată grupării teroriste al-Qaeda, îşi finanţează operaţiunile printr-o reţea extinsă de „taxare” şi şantaj.

În octombrie, SUA au anunţat că un raid aerian a ucis aproape 60 de militanţi în Haradhere din provincia Mudug.

Conform unor cercetări ale Institului Hiraan, din Mogadishu, al-Shabaab s-a adaptat noii ameninţări, astfel nefiind suficiente raidurile aeriene pentru a înfrânge gruparea

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.