Premierul ceh Bohuslav Sobotka a respins luni o propunere a partenerului său de coaliţie ANO pentru a-l înlocui pe ministrul de Finanţe Andrej Babis, cu actualul său adjunct, prelungind criza care macină coaliţia de centru-stânga înainte de alegerile din luna octombrie, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sobotka a apreciat că actualul viceministru de Finanţe, Alena Schillerova, este prea apropiată de Babis şii nu va fi imparţială în analiza situaţiei financiare a fostului său şef.

“Am cerut ANO o alt[ propunere”, le-a spus Sobotka reporterilor după o întâlnire cu Babis. “Nu am încredere că Schillerova va putea garanta o performanţă cu adevărat internsivă a Administraţiei Financiare şi a Ministerului” privind operaţiunile fiscale ale lui Babis, a adăugat el.

Sobotka a cerut ca Babis, un om de afaceri miliardar şi fondator al mişcării anti-sistem ANO, să se retragă din Guvern, în urma semnelor de întrebare privind plata taxelor şi impozitelor în trecut.

Babis neagă că ar fi comis vreo ilegalitate, dar a dat asigurări că va accepta demiterea sa, dacă va exista un acord privind înlocuirea sa.

Un vechi rival politic al lui Sobotka, şeful statului îl susţine însă pe Babis, al doilea cel mai bogat om din ţară potrivit revstei Forbes, şi totodată politicianul cel mai popular în ţară.

Mişcarea ANO (centru), condusă de Babis, este marea favorită în alegerile prevăzute pe 20 şi 21 octombrie, urmate de scrutinul prezidenţial trei luni mai târziu.

Guvernul tripartit aflat la putere de la începutul lui 2014 este alcătuit din Partidul Social-Democrat (CSSD), mişcarea ANO al cărei preşedinte este babis şi KDU-CSL (creştin-democraţi.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.