Slovacia a acuzat un fost ofiţer al Academiei Militare şi un alt bărbat de spionaj pentru Rusia, au anunţat, marţi, Poliţia şi un procuror delegat, informează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Anunţul vine la o zi după ce statul membru NATO a expulzat trei diplomaţi ruşi. Rusia a anunţat că va răspunde la ceea ce a numit o expulzare nejustificată.

Preşedintele interimar al Poliţiei, Stefan Hamran, a declarat într-o conferinţă de presă la Bratislava, transmisă în direct la televiziune, că Poliţia a reţinut şi acuzat un fost prorector la o academie militară, identificat ca Pavol B., pentru cooperarea cu serviciile secrete militare ruse Direcţia Principală de Informaţii (GRU) încă din 2013.

”Această persoană era un contact al serviciilor secrete ale ofiţerilor ruşi GRU… pentru care a căutat, a colectat şi a divulgat informaţii de importanţă strategică”, a spus Hamran.

Hamran l-a identificat pe celălalt bărbat drept Bohus G., un colaborator al unui site web închis de guvern la începutul acestei luni pentru dezinformare. El a recunoscut că a căutat informaţii din rapoarte clasificate de spionaj pentru parlament, a mai spus Hamran.

Pârâtul riscă o pedeapsă de la 4 la 13 ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat. Alte două persoane au fost reţinute, dar eliberate fără acuzaţii, a mai informat Poliţia.

Procurorul delegat Daniel Lipsic a declarat că atacul Rusiei asupra Ucrainei a adus o atenţie reînnoită asupra activităţilor de spionaj.

”Federaţia Rusă a clasificat Slovacia drept stat neprietenos şi, din acest motiv, aceste cazuri vor primi o mare atenţie”, a subliniat el.

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.