Transferul lui Simone Veil în Panthéon ”nu a fost doar (decizia sa) şi nici a familiei sale, care a consimţit, această decizie a fost a tuturor francezilor”, a dat asigurări duminică preşedintele francez Emmanuel Macron, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Acesta este în mod intens, în mod tacit, lucrul pe care-l doresc francezele şi francezii (...). Odată cu Simone Veil intră aici aceste generaţii de femei care au făcut Franţa”, a adăugat şeful statului francez într-o ceremonie în faţa Pantheonului, în care fostul ministru şi totodată un supravieţuitor al Shoah, împreună cu soţul său, Antoine Veil, urmează să se odihnească.

În faţa familiei, a numeroşi reprezentanţi politici şi a mii de anonimi, Emmanuel Macron i-a adus un omagiu solemn acestei figuri populare a secolului al XX-lea.

”Odată cu Simone Veil intră aici aceste generaţii de femei care au făcut Franţa, fără ca Naţiunea să le ofere recunoaşterea şi libertatea ce li se civeneau”, a apreciat preşedintele Republicii.

”Astăzi (duminică), prin ea, li se face tuturor dreptate”, a adăugat el.

Sicriele lui Simone şi Antoine Veil au părăsit, cu puţin înainte de ora locală 10.30 (11.30, ora României), Memorialul Shoah, unde francezi i-au adus un omagiu, timp de 48 de ore, fostei deportate.

În aplauzele unor anonimi, ele au ajuns în Place Edmond-Rostand, de unde au fost urcate uşor până în Panthéon, pe un lung covor roşu, culoarea simbol a ”Păcii, înţelegerii între popoare şi bineînţeles a Europei”, potrivit Palatului Élysée, care a supervizat ceremonia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.