Seulul şi Phenianul au decis să-şi închidă posturi de pază situate de-a lungul frontierei comune -o măsură menită să consolideze încrederea reciprocă, a anunţat marţi ministrul sud-coreean al Apărării, pe fondul unei destinderi remarcabile în peninsulă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Zona Demilitarizată (DMZ) care împarte peninsula de la sfârşitul Războiului Coreei (1950-1953) este, contrar numelui său, una dintre cele mai militarizate zone din lume.

Ministrul sud-coreean al Apărării Song Young-moo a anunţat că ţara sa urmează să se retragă din aproximativ zece posturi de pază, într-un gest de bunăvoinţă.

”Acest lucru înseamnă că ne retragem mai întâi din unul sau două posturi şi extindem treptat această măsură”, le-a spus el parlamentarilor, precizând că Nordul va face la fel.

”Cele mai apropiate două (posturi) se află la aproximativ 700 de metri distanţă, iar noi ne vom retrage din cele care se află la o distanţă de până la un kilometru”, a precizat el.

Un reprezentant din cadrul ministerului, contactat de AFP a refuzat să spună dacă aceste posturi vor fi pur şi simplu demolate.

Războiul Coreei s-a încheiat în 1953 cu un armistiţiu şi nu cu un tratat de pace, ceea ce face ca cele două Corei să se afle în continuare, teoretic, în stare de război.

După doi ani de creştere a tensiunilor din cauza programelor nuclear şi balistic nord-coreene, peninsula se bucură din ianuarie de o destindere remarcabilă.

Ea a fost ilustrată la sfârşitul lui aprilie de o întâlnire istorică între preşedintele sud-coreean Moon Jae-in şi liderul nord-coreean Kim Jong Un în satul ”armistiţiului” Panmunjom, situat în DMZ.

Cei doi lideri urmează să se întâlnească în septembrie, la Phenian, în cadrul unui nou summit.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.